Kvinnan, vi kallar henne Sara, var senast anställd vid en avdelning vid det särskilda boendet Rönngården i centrala Kalix.
– Jag hade aldrig tidigare varit med om det som hände vid min senaste arbetsplats. Jag vet att vi duschade sex boende med tvång. Vi kunde vara fyra personal, var och en höll en arm och ett ben, och tvångsduschade den äldre. Det var fruktansvärt, säger Sara som ifrågasatte arbetssättet.
– Jag förslog att vi skulle ge dem med svår ångest medicin och jag fick till svar av min chef "du vill bara droga ner dem". Jag vet ingen annan arbetsplats, och definitivt ingen där jag jobbat, där vi duschat människor med tvång. Medicin har ansetts vara ett bättre alternativ.
Sara är vidareutbildad i salutogent arbetssätt, som kortfattat innebär att man ser individen i sin helhet som människa och arbetar för att stärka den enskildes känsla av sammanhang och mening.
– Det vi gjorde på min arbetsplats var motsatsen, och hanteringen strider dessutom mot kommunens värdegrund.
Hon säger att anhöriga till dem som duschades med tvång inte skulle informeras om saken.
– Om det var min pappa eller mamma så skulle jag vilja veta det. Jag fick veta att vi inte ska informera anhöriga, med motiveringen att de bara mår dåligt av att höra sådana saker. Nu, i och med corona och avrådan från besök i särskilda boenden, har anhöriga ännu sämre insyn i verksamheten.
Sara skrev avvikelserna på arbetsplatsen och hon säger att chefen kallade in henne för att säga att hon skrev dem på fel sätt.
– Jag skrev exakt vad som hade inträffat, jag vet inte hur jag skulle ha gjort annorlunda.
Hon säger att hon kom att kallas in till chefen för än det ena, än det andra.
– Det kunde handla om vad jag sagt till mina kollegor eller vad jag skrivit på min privata Facebooksida. Chefen beskrev mig senare som ett arbetsmiljöproblem. Jag kände mig mobbad. Jag sade upp mig och fick veta att jag inte skulle avtackas på mötet där sådana saker sker, jag uppmanades att arbeta på avdelningen i stället. Jag mådde dåligt och sjukskrev mig sista tiden på arbetet.
Sara anmälde tvångsåtgärderna till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som efter tillsyn kommit fram till följande:
"IVO bedömer att det förekommer tvång i omvårdnadssituationer vid Rönngårdens verksamhet i Kalix. IVO kan av granskade journalanteckningar konstatera att tvång förekommer i samband med duschning. I flera journaler framgår att två till fyra personal har deltagit i samband med dusch av enskilda. I flera av dessa situationer beskrivs hur den enskilde har slagits, sparkats och bitits för att komma loss från personalen" skriver IVO i beslutet, där det också konstateras att journalanteckningarna om duschsituationer upphör helt i februari 2020 för att återupptas i juni 2020.
"Ett av syftena med dokumentationsskyldighet är att kunna följa upp och säkra att de insatser som utförs är av god kvalitet för den enskilde" står det i beslutet.
– När jag slutade upphörde dokumentationen, säger Sara.
IVO har påtalat bristerna - att tvångsåtgärder förekommit vid omvårdnadssituationer och att avvikelsehanteringen har brister gällande vilka åtgärder som vidtas och hur uppföljning av dessa sker - till socialnämnden i Kalix.
Inga ytterligare åtgärder beskrivs nu, men det står att IVO kan komma att följa upp beslutet.