Kristina lämnade Stockholm för Siknäs

Kristina Wikholm sålde lägenheten och lämnade tillsammans med sin hund Stockholm strax innan pandemin. Nu bygger hon hus vid familjegården i Siknäs utanför Kalix. "Jag kände att jag både fysiskt och psykiskt mådde bättre här", säger hon.

Kristina och Lich King utanför familjehuset, bakom det bygger Kristina sitt hus.

Kristina och Lich King utanför familjehuset, bakom det bygger Kristina sitt hus.

Foto: Nellie Andersson

Kalix2022-09-01 11:00

På en höjd med utsikt över vatten ligger Kristina Wikholms familjegård. Från början var det bara ett torp som hennes farmor och farfar hade men det har med åren renoverats och växt till ett hus med tillhörande byggnader på gården.
Här har Kristina Wikholm, som är född och uppvuxen i Stockholm, tillbringat lediga somrar och lov. Sedan en tid tillbaka är hon här mer permanent. Bara några meter från familjegården bygger hon sitt eget drömhus. 

– Jag har alltid trivts väldigt bra i Norrbotten generellt, säger hon och fortsätter: 

- Jag kommer ihåg när jag var liten, vi bilade alltid upp på somrarna hela familjen. När vi kom till ”Norrbottens län”-skylten tutade alltid pappa. Det var en lyckokänsla, ”nu är vi äntligen i Norrbotten”.

Innan pandemin drev Kristina eget företag där hon frilansade jobbade inom e-sport och gamingvärlden. 

– Jag for runt i hela världen på events och jobbade, då tänkte jag ”det kan jag lika gärna göra härifrån och flyga från Kallax”.

Sedan kom pandemin. Event ställdes in och att resa runt i välden var inte längre lika självklart. Kristina Wikholm testade jobb inom vården och restaurang innan hon började en utbildning inom besöksnäring. Nu jobbar hon som kommunikatör vid Kalix kommun.

– Jag har träffat så mycket människor och fått se så mycket som Kalix har som man kanske inte hade förstått innan, säger hon.

Bakom familjehuset står Kristinas blivande hus, ett lite mindre rött hus med grön dörr. Inomhus har grunden till två rum vuxit fram tillsammans med ett kök- och allrum. Från köket går det att blicka ut över vattnet genom stora fönster. 

Husbygget startade för ungefär ett år sedan med ritningar. En av anledningarna till att Kristina Wikholm valde att bosätta sig i Siknäs är människorna runtikring, berättar hon.

– Vi har pratat mycket om att bylivet är ett otroligt aktivt och socialt liv, nu har man verkligen fått se det. Vi har surströmmingsfest här, vi hade hamnfest och har haft musikkvällar under sommaren. 

– Mina kompisar som kommer och hälsar på från Stockholm har kanske en annan bild av det men det finns inte en enda kompis som inte vill komma tillbaka, vilket är väldigt kul.

Att lämna storstadsstressen var för henne en annan anledning till att satsa på livet i Siknäs.

– Jag kände att jag både fysiskt och psykiskt mådde bättre här med närheten till naturen och bara närheten till ett lokalt liv.

Kristina berättar att folk reagerat på att hon har tre mil till jobbet. 

– Men det går fortfarande snabbare för mig att åka till jobbet än vad det gjorde när jag till exempel pluggade i Stockholm, då tog det 45 minuter med tunnelbana, buss och byten även fast det bara var några kilometer bort.

Trots en pandemi som kastade om lite i livspusslet ser Kristina Wikholm den som ett bra test för att se om hon verkligen skulle vilja satsa på i Siknäs eller inte. 

– Jag känner ju, trots corona, att jag ville fortsätta bo här och jag har aldrig haft en längtan ner till Stockholm igen. Jag tycker det är jättekul att åka och hälsa på, men jag känner aldrig att jag vill stanna.

Under hösten räknar hon med att hennes drömhus ska vara klart för inflytt.

– Nu känns det här verkligen som hemma, speciellt när man fått ett jobb och bygger hus. Jag tror jag kommer känna det ännu mer när jag faktiskt har mitt egna.

Kristina har valt stora fönster för att bland annat ta vara på ljuset.
Kristina har valt stora fönster för att bland annat ta vara på ljuset.
Kristina "Kicki" Wikholm

Ålder: 33 år

Yrke: Kommunikatör

Intressen: Gaming, vara med hunden, laga mat och umgås med vänner

Äter helst: Mat gjord av lokala råvaror

Smultronställe: Kippan utanför Siknäs

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!