Kräver ersättning av Vattenfall för fällda träd

Utan att Arne Johansson visste om det fälldes träd på hans mark. Nu kräver han att det statliga energibolaget Vattenfall ska ersätta honom och andra drabbade markägare.

Kalix2014-04-26 07:01

Det var när en av Vattenfalls underentreprenörer röjde en ledningsgata på hans mark som träd fälldes utan att han kände till det. För några veckor sedan upptäckte han vad som hade hänt vid ledningsgatan, cirka två kilometer från hans gård i Stora Lappträsk utanför Kalix. Arne Johansson reagerade mycket starkt på hur röjningsarbetet var utfört.

– Det var oprofessionellt skött till tusen. Jag vet inte vad de har för arbetsledning, man blir irriterad. Skulle jag röja på det här sättet skulle jag få böter, säger han.

Omkring 30 träd var fällda och låg kvar okvistade i ledningsgatan. Arne Johansson ägnade en hel dag åt att ta reda på virket och han har efteråt varit i kontakt med många andra skogsägare som drabbats på liknande sätt. Vissa av dem har inte haft möjlighet att själva ta hand om de fällda träden, och Arne Johansson anser att Vattenfall nu måste ge ersättning. Ett möte med Vattenfall har enligt Arne Johansson planerats in efter händelsen, men ännu har parterna inte träffats för att diskutera ärendet.

– Det jag är orolig för är att även om jag får ersättning, hur blir det för alla andra? Man ska inte behöva driva det själv, det ska vara lika för alla, säger han.

Han tycker att Vattenfalls hantering av röjningen har blivit sämre de senaste åren.

– Visst har det det. Det är för att man anlitar underentreprenörer. De jagar kronor och ören och tar lite för lättvindigt på det här.

Utöver ersättning vill han därför se ändrade rutiner för röjning och breddning av ledningsgator. Han menar att markägare måste få tydlig information om vad det är för röjningsarbete som ska utföras så att de vet om vad som gäller.

– Vattenfall säger att de har informerat om röjningen för över ett år sedan, det är för lång tid i förväg, det behövs närmare kontakt. Informationen är det absolut viktigaste, huvudsaken är att man tar kontakt med berörda markägare innan, säger han.

Ordentligt röjda kraftledningsgator är en förutsättning för trygga elleveranser och för att motverka att träd och grenar faller mot ledningarna vid dåligt väder. Arne Johansson säger att han har förståelse för att säkerhetskrav kan påverka hur röjningen utförs, men menar att Vattenfall ändå har ett ansvar att ge information om arbetet.

– Jag har full förståelse för det, att de har normer och krav. Men Vattenfall är huvudansvariga för det här, det kommer man inte ifrån, säger han om det inträffade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om