Kör med traditionella hästkrafter

700-800 kilos utrotningshotade krafter drog timmer i skogen i Sidalen under helgen.

Kul. Elsa Lindbäck har vuxit upp bland hästar och håller på med dem dagligen.

Kul. Elsa Lindbäck har vuxit upp bland hästar och håller på med dem dagligen.

Foto: Foto: Daniel Engberg

Kalix2016-10-22 15:10

Under helgen anordnade Sidalens Naturbruk kurser för skogskörning med nordsvensk. Nordsvensken är en arbetshäst och en av tre inhemska hästraser. Framförallt är den framavlad för jobb inom skogsindustrin. Nordsvensken finns i väldigt få antal och räknas i dag som utrotningshotad.

– Antalet nordsvenskar minskade ordentligt med traktorns intåg på 60-talet. Då försvann ju hästen egentligen helt och hållet inom skogsbruket. På grunda av det har vi hållit på att tappa våran inhemska ras. Den nordsvenska brukshästen. Man räknar i dag att det kanske finns 6000 hästar i Sverige, säger Anna-Caisa Lindbäck som håller i uppskattade kurser i körning med nordsvenskar.

I skogen var det kallt och rått. Dofterna berättade att hösten var här. Jorden luktade kryddigt och varje svamp hade sin egen doft. Myggorna var försvunna och småfåglarna med dem. Det enda som hördes var dova ljud av hovar mot marken och gnäggande hästar.

– I dag ska vi träna på att köra på lite olika sätt. Vad vi själva och vad hästen behöver träna på, säger Elsa Lindbäck, 12 år, som kör med sin gamla radarpartner Lans.

– Jag har vuxit upp bland hästar och alltid haft dem i närheten. Jag Tycker det är kul att lära sig arbeta med hästen. Att få testa nya olika grejer med dem, säger hon.

Margareta Kurvi har kommit ändå från Kiruna tillsammans med sin häst Vidar för att få tips och råd hur hon och hästen ska bli bättre på att jobba i skogen.

– Det är nyttigt och väldigt kul. Hästen är ett härligt redskap i skogen. Det blir väldigt socialt och roligt, säger hon.

Fördelarna med att använda hästen inom skogsindustrin är många enligt Anna-Caisa Lindbäck.

– Hästarna ska inte gå in och konkurera med maskinerna. Men dem ska gå in i områden som är känsliga där maskinerna förstör mark eller inte tar sig. Där man inte vill ha skador på mark och natur. Till exempel på naturskyddsområden, kring vattentäkter där du inte få gå in med maskiner för risk för oljeläckage. Där kan hästarna användas. Eller där bör hästarna användas, säger hon och fortsätter:

– Sen är det en möjlighet för människor att träffa djur i vardagen. Det är en social grej tycker jag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om