Kontroll i flygande fläng

Skogsstyrelsen tar helikopter till hjälp i inventeringen av länets hyggen.
Syftet är att följa upp hur skogsägarna följer Skogsvårdslagens krav på föryngringsåtgärder. Under måndagen och tisdagen stod Kalix på tur.

KALIX2006-09-28 06:00
Den inventering som genomförs koncentreras på hyggen som avverkades mellan åren 1996 och 2002. Enligt Skogsvårdslagen ska föryngringsåtgärder ha skett senast tre år efter att en skogsavverkning utförts.
På de yngre hyggena handlar inventeringen om att se hur detta har efterlevts. När det gäller de äldre kontrolleras återväxten.
Kontrollen i sig är inte ny, däremot är tillvägagångssättet förändrat sedan förra året då helikoptern togs in i arbetet. Nu hinner skogsvårdskonsulenterna, Mari Hansson och Rikard Hansson, vid Skogsstyrelsen i Östra Norrbotten med 140 hyggen per dag.
Om kontrollen skett till fots hade motsvarande siffra varit cirka åtta hyggen. Dessutom blir översynen betydligt tydligare från luften, säger Mari Hansson.
- Vi kan gå ned till 20 meters höjd, därifrån syns alla plantor mycket tydligt. Går man till fots är det svårt att få grepp på ett stort område.
I genomsnitt når 20 procent av alla hyggen inte upp till dagens minimikrav avseende produktions- och miljöåtgärder. Skogsstyrelsens mål är att höja den siffran, där har helikopterinsatsen stor betydelse, enligt Svante Larsson, distriktschef i Östra Norrbotten.
- Nu hinner vi med 700 hyggen på fem dagar. Att använda helikopter är ett kostnadseffektivt sätt att arbeta, säger han.
Efter avslutad inventering väntar en hel del skrivbordsarbete för Mari Hansson och Rikard Hansson. Allt de noterat ska följas upp och i det fall det behövs ska markägare kontaktas.
- Ett av våra mål är att arbeta effektivare med uppföljningen. På sikt ska det ge bättre föryngring och bättre skogar. Det är förkastligt att vi inte driver ett bättre skogsbruk redan i dag, säger Rikard Hansson.
Inventeringen avslutas den 6 oktober i Pite- och Lule älvdalar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om