Konstnären Susanne, 52, inspireras i jobbet i vården

Det började med ett trasigt glas, fortsatte med "pepp" från andra konstnärer och i dag är Susanne Larsson, 52, konstnär i eget företag.

"Alla är vi olika" är ett tema inom Susanne Larssons konst.

"Alla är vi olika" är ett tema inom Susanne Larssons konst.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2024-01-01 13:53

Susanne Larsson är född och uppvuxen i Kiruna. Familjen flyttade till Gotland när hon gick i årskurs åtta, därifrån flyttade hon senare till Göteborg. Flytten gick vidare till Kalix, från Kalix till Umeå för studier och arbete och sen tillbaka till Kalix. 

– Jag trivdes i Kalix så Kalix kändes ganska självklart att flytta tillbaka till. Jag trivs med jobbet som logoped på Kalix sjukhus och jag trivs med lugnet i Kalix, säger Susanne Larsson.

undefined
"Mitt barnbarn Theodor på fem och ett halvt år, som fick ett staffli och akrylfärger i julklapp, sade spontant ”jag ska bli som fammo”. Vi målar och ritar gärna tillsammans när han är hos mig, så det kändes verkligen i hjärtat med den kommentaren" säger Susanne Larsson, här i ateljén.

Konsten och kreativiteten har alltid funnits med, mamma var textillärare och testade gärna nya övningar hemma först.

– Jag har alltid tyckt om att skapa, jag har ofta gett bort saker som jag själv gjort, säger hon.

Vägen till det egna företagandet gick genom Må-bra-mässan i Kalix 2016.

– Jag hade slagit sönder ett glas som jag helst inte ville slänga, jag kom på att använda det till att skapa ett glashjärta. Jag monterade skärvorna i form av ett hjärta i en ram och runt hjärtat skrev jag olika ordspråk och uttryck. Det var väldigt uppskattat, säger hon som kort senare fick förfrågan från Made in Kalix – en sammanslutning av konstnärer och hantverkare som gått samman för att sälja lokala hantverk – om att vara deras utställare i december samt där efter fortsätta visa konsten i butiken, vilket då krävde F-skattesedel.

undefined
Susanne Larssons tulpantavla pryder familjens vardagsrum.

– Bära eller brista. Jag tackade ja till möjligheten och i april 2017 startade jag SoLa art & design. Personerna hos Made in Kalix uppmuntrade mig att våga, de gav värdefulla råd, och på den vägen är det.

Susanne Larsson berättar att hon tycker om återbruk och gärna kombinerar gammalt och nytt.

– Jag tycker inte om att kasta saker, jag har många "bra-att-ha-saker", säger hon och skrattar.

undefined
"Alla är vi olika" är ett tema inom Susanne Larssons konst.

I dag skapar hon allt från tavlor, brickor, skärbrädor och kuddfodral till konst i trä.

– Jag jobbar för att utvecklas hela tiden och jag ser stora möjligheter med att flytta och få större utrymme för mitt skapande, säger hon apropå att familjen flyttar från lägenheten i centrala Kalix då de tar över sambons föräldrahem i natursköna Stora Lappträsk.

Huset renoveras och ska byggas ut innan det är klart för inflyttning, en del blir förstås ateljé.

undefined
Susanne Larssons konst finns också på brickor.

– Jag vill till exempel fortsätta utvecklas med trä och snickeri i olika former. Jag tycker också om att inspirera andra människor, som genom att lägga ut korta sekvenser av mitt skapande på sociala medier, och det vill jag också utveckla.

undefined
Konst i trä. "Jag vill till exempel fortsätta utvecklas med trä och snickeri i olika former" säger Susanne Larsson.

"Alla är vi olika" är ett tema i Susanne Larssons konst.

– Jag har med mig det från mitt jobb i vården, mitt jobb är också kreativt. Alla människor är, även om de har likartade problem, olika och behöver bemötas på sitt sätt. Ett exempel på kreativitet är att ta fram bildstöd till personer med språkliga svårigheter, afasi, efter en stroke.

Inspiration hittar hon också i naturen.

– Jag trivs ute i naturen och jobbar gärna med naturmaterial.

undefined
I ateljén.

Hon berättar att hon varit ganska blyg när det kommer till att visa upp sin konst och att hon hade svårt för positiv feedback.

– Det är personlig utveckling att kunna ta emot en komplimang, hålla med om att något blev bra, och att kunna sälja tavlan eller vad det nu är och tänka "den är bra" snarare än "tänk om hon inte är nöjd". 

undefined
"Tänk att det blev så här. Jag hade aldrig trott att jag skulle bli företagare och få den här personliga utvecklingen" säger Susanne Larsson.

Framtiden?

– Tänk att det blev så här. Jag hade aldrig trott att jag skulle bli företagare och få den här personliga utvecklingen. Trots att jag trivs som heltidsanställd logoped så vill jag jobba mindre där och ha mer tid till mitt eget företag. Så kommer det nog också att bli, säger Susanne Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!