Konfirmation med samtal
Årets konfirmationsläger i Kalix bjuder på ett nytt upplägg med modell från Försvarsmakten. På onsdagen ver temat rädsla och mod och på plats fanns garnisionspastor, Helge Stålnacke som nyss tilldelats utmärkelsen Årets fredsbevarare. - Traditionella föreläsningar är svårt men via samtal får ungdomarna ut sina tankar, säger han.
STYR UPP. Det handlar om att styra det goda samtalet, säger Mats Modig, till höger, som har jobbat med Helge Stålnacke vid flera tillfällen tidigare.
Foto: Britt-Louise Spets
Helge Stålnackes berättelse handlade om ett uppdrag i Pakistan för tre år sedan. En stor jordbävning hade inträffat och en svensk soldat hade förlorat sin familj - han fick order att åka dit för att delta i sökandet och ta hand om de drabbade. Tystnaden i Grubbnäsuddens samlingssal var total när hans ord gick genom salen - allt avslutades med ett bildspel från händelsen kombinerat med musik. Därefter inleddes ett kaféseminarium där ungdomarna gruppvis arbetade kring frågeställningen vad är rädsla och mod? Arbetet redovisades senare i form av en väggtidning. Arbetssättet har använts på soldater inom Försvarsmakten och har visat sig ge bra resultat, enligt Mats Modig, fackman ledarskap vid
I 19 i Boden som också var med på onsdagen. Förståelse
Konfirmationen handlar mycket om livsåskådning, därför är det också viktigt att ge ungdomarna upplevelser men det går inte via traditionella föreläsningar, anser Helge Stålnacke. - De fungerar inte för då talar man över huvudet på dem som lyssnar. Men genom att dramatisera och föra samtal får ungdomarna däremot ut sina tankar, säger han. Gud har ingalunda försvunnit även om formen för undervisningen har förändrats. Han finns med hela tiden i form av böner men även i dramatiseringar av Bibeltexter med samtal kring dess betydelse. - Ett konfirmationsläger handlar inte om att någon säger hur man måste tänka, det handlar om att ge en djupare förståelse för vad man själv vill. Vi vill ge ungdomarna kunskap som de bär med sig för att kunna skapa sin egen trygghet, säger hon.
Fakta/Årets fredsbevarare
Fredsbaskrarna är en organisation för personer som tjänstgjort som FN-soldater.
Sedan 2003 firas den 29 maj som Peacekeepers Day. I Sverige utsågs Årets fredsbasker för första gången 2005. Den 29 maj 2008 var det Helge Stålnacke som fick ta emot utmärkelsen.Källa: Fredsbaskrarnas hemsida
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!