Sivert Granström har förflutet som ordförande (S) i kommunfullmäktige i Kalix.
När han kom till kommunfullmäktiges sammanträde i måndags, möttes han av beskedet att han inte kunde gå in på grund av att beslutspunkten som han ville lyssna till var sekretessbelagd.
Susanne Andersson meddelade kort senare att politikerna ändrat sig – alla var välkomna att lyssna.
"Kovändningen" kom sedan Carl Otto Gählman (FiK) kontaktat SKL (Sveriges kommuner och landsting) om agerandet och fått bekräftat att det inte går att göra som planerat.
Ett initiativ som Susanne Andersson tackade honom för.
Åhörarna vid kommunfullmäktige i Kalix får sedan en tid tillbaka nöja sig med föredragningslistan.
Bordet som tidigare var täckt av handlingar som ingår i ärendena (fakta, eventuell utredning, förslag till beslut med mera) och som var till allmänheten, är tomt så när som på listorna.
Sivert Granström är kritisk:
– Varför är det på det här viset? Så var det aldrig på min tid. Hur kan ni tycka att medborgarna som röstat fram er inte ska ha någon insyn?
Sivert Granström säger att han har protesterat mot att åhörarna inte får handlingar.
Han lär ha framfört kritiken till, bland andra, Susanne Andersson.
– De skyller på att ärendena måste behandlas i kommunfullmäktige först. På min tid hade vi en helt annan uppfattning. Om åhörarna ska kunna följa med i besluten så måste de ha handlingarna. Hur ska jag annars veta vad kommunfullmäktiges beslut "att säga ja till kommunstyrelsens förslag" betyder? Det finns ett värde i att kunna följa ett ärendes gång och se hur politikerna resonerat, säger Sivert Granström.
Maria Henriksson är kommundirektör i Kalix och hon säger att så länge ett ärende inte är färdigbehandlat lämnas det inte ut.
– Vi har haft kniviga ärenden, som Telia Skanova. Om vi väljer att släppa vissa saker, då kan det bli fel och om vi håller på allt tills besluten är klara så löper vi inte den risken, säger Maria Henriksson.
Medborgare kan ju komma med idéer om de får information innan ett ärende är avgjort?– Vi satsar mycket på medborgardialoger och vi har samrådsmöten i frågor som exempelvis om äldreomsorgen och tillgängligheten. Vi kan dock bli mycket bättre på medborgardialogerna, säger Maria Henriksson.
Det är politikerna som valt hur det ska vara med insynen i Kalix kommun.
Susanne Andersson säger att ”frågan är komplex".
Ingen annan kommun i länet har samma hållning som Kalix kommun. Kommentar?– Jag känner inte till att det skulle vara på det sättet, jag behöver få kontrollera saken och återkomma, säger Susanne Andersson.
Det är tryckfrihetsförordningen som reglerar, bland annat, allmänna handlingars offentlighet.
Där framgår också hur kommuner kan betrakta handlingar som arbetsmaterial.
– Ärenden betraktas hos oss som arbetsmaterial fram till slutligt beslut, säger Susanne Andersson.
Den som vill få prövat en kommuns beslut att inte lämna ut en handling kan överklaga beslutet.