Kommun medger brister i utredning

Kalix kommuns handläggning av en ansökan om bostadsanpassningsbidrag till ett handikappat barn har JO-anmälts av barnets föräldrar. Enligt dem har kommunen både försvårat och försenat utredningen. Nu medger kommunen i ett yttrande till JO att det har förekommit enstaka brister vid utredningen. Samtidigt vill de gärna se ett klarläggande från JO hur dessa frågor ska hanteras.

KALIX2008-03-07 01:45
Anmälan rör sig i i huvudsak om kommunens handläggning efter att länsrätten återförvisade ärendet till kommunen i november 2006 eftersom kommunen enligt dem "brustit i såväl kommunens utredning av ärendet som i utformningen av kommunens beslut". Efter det har kommunen försökt hitta en gemensam lösning med föräldrarna innan de fattade sitt nya beslut - vilket påverkade handläggningstiden, enligt kanslichef Ulrika Nilsson. I sitt yttrande skriver hon bland annat "Kommunen har i sin interna utredning uppmärksammat att enstaka brister funnits i aktuellt ärende". Klargörande
Orsaken till det är att kommunen efter länsrättens dom ville uppnå enighet med föräldrarna om vilka anpassningar som tordes rimliga i den aktuella bostaden. "Denna välvilja från kommunens sida kan tyvärr anses vara en bidragande orsak till dels att tydliga beslut i ärendet ej delgetts anmälaren dels att själva handläggningstiden försenats. Även i detta hänseende finner kommunen anledning till stark självkritik, särskilt då detta kan utgöra grund för anmälarens upplevelse av att dennes rätt till överprövning försvagats eller till och med förhindrats", skriver Ulrika Nilsson. Nu önskar hon att JO klargör huruvida förvaltningslagens stadgande om en skyndsam och rättssäker handläggning bör ha företräde före bostadsanpassningslagens krav på en långsiktigt funktionell lösning.-  Det är bra att veta hur långt man ska dra samrådsskyldigheten. Ska man kanske bara se rent strikt i sin bedömning för att ärendet ska gå fort, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om