Klart för fiberanslutning i byar

”En historisk dag för Kalix kommuns landsbygdsutveckling.” Så beskriver kommunalrådet Tommy Nilsson (S) dagen apropå att 43 små byar är klara för fiberanslutning.

FÖRDEL LANDSBYGD. Mikael Eliasson och Ann-Mari Andersson.

FÖRDEL LANDSBYGD. Mikael Eliasson och Ann-Mari Andersson.

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2017-02-13 19:55

Grunden i satsningen finns i ett projekt, en inventering, med start år 2010.

Det var en projektledarutbildning för människor som vill arbeta med projektledning i landsbygdsprojekt.

Den skarpa projektansökan blev förstudie för fiber i Töre och - i förlängningen - för mindre byar.

– Vi såg ett behov i hela kommunen och i den slutliga ansökan kom byar med färre än 200 invånare, med minst 50 procents intresse, med, säger Ann-Mari Andersson, landsbygdsutvecklare Kalix kommun.

Kalix kommun fick statligt stöd med 21 miljoner kronor för satsningen i 43 byar (se faktaruta).

– Vi hade en konkurrenspräglad dialog, som lagstiftningen kallar det, och IP Only vann upphandlingen, säger Kenneth Björnfot, projektansvarig Kalix kommun.

Närmast ska företagets erbjudanden gå ut till hushållen i byarna på nytt.

Nya informationsmöten väntar, nya frågor behöver besvaras.

– Kontaktpersonerna i byarna har en viktig roll, säger Mats Olofson, senior affärsutvecklare stadsnät, IP Only.

Mats Olofson säger ”det är inte varje dag jag får vara med om en historisk händelse, som nu när framtiden kommer till Kalix och landsbygden” och vidare att IP Only har ett 40-tal samverkansavtal varav avtalet i Kalix är det som ligger längst norrut.

– Vi har enats om ett solidariskt pris vilket innebär att vårt erbjudande om fiberanslutning i de mindre byarna är det samma som i tätorten, 19 900 kronor, säger Mats Olofson.

Politikerna säger unisont att de ser ökade möjligheter för landsbygden med fibersatsningen.

– Fiber är jätteviktigt när människor väljer var det ska bo, säger Jan Nilsson (S).

– Det ger nya möjligheter till inflyttning på landsbygden, säger Sven Nordlund (Mp).

– Fiber gör det möjligt att driva företag på landsbygden och E-hälsa gör att människor kan bo kvar hemma längre, säger Katarina Burman (V).

I Vitvattnet förstod människor tidigt betydelsen av fiberanslutning.

– Vi drog fiber till bland annat skolan och stationsbyggnaden år 2004, säger Mikael Eliasson, eldsjäl i bygden som fortsätter:

– Fiber är en jätteviktigt satsning för människor på landsbygden. E-hälsa är bra, men tillsynen via kameror fungerar inte riktigt som det ska med mobilt bredband. Vid dåligt väder fungerar det inte alltid och det är en stor osäkerhetsfaktor.

- Siknäs, Storön, Börjelsbyn, Korpikå, Kälsjärv, Lappbäcken, Övermorjärv, Kamlunge, Vitvattnet, Grubbnäsudden, Lilla Lappträsk, Bodträsk by, Storsien, Empoberget, Stora Lappträsk, Sockenträsk, Hömyrfors, Månsbyn, Ryssbält, Rian, Sören, Stråkanäs, Bondersbyn, Björkfors, Lantjärv, Holmträsk, Granån, Törböle, Hällfors, Östanfjärden, Brattland, Forsbyn, Törefors, Sandviken, Småkvarn, Marieberg, Östra Granträsk, Bjumisträsk, Sänkmyran, Västannäs, Västanfors, Bondeborg och Kilnäset

Källa: Kalix kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om