Klämmig fest för rom och fisk
När den fjärde löjromsfestivalen hölls i Kalix stod rommens moder, siklöjan, i fokus. En fisk som duger till så mycket mer än att bara kokas.
PREMIÄR. Nytt för i år är smycken inspirerade av löjrommen.
Foto: Britt-Louise Spets
- Vi har en tradition att hantera rommen på ett bra sätt, därför är den alltid bra. Rommen i all ära, på lördagen kunde besökarna smaka på friterad siklöja med asiatisk touch - en rätt som föll Börje Lindblom i smaken. - Fantastiskt, det här var den godaste löja jag har ätit. Kommunalrådet Robert Forsberg påminde alla om att vårda varumärket Kalixlöjrom. - Vi måste förstå vilket kraftfullt varumärke det är. Vi ska vara glada när priset stiger eftersom det är bra för kommunen och för yrkesfiskarna. Smycke
Att priset kommer att stiga när produkten får sitt ursprungsskydd är tämligen säkert, enligt Tryggve Bergman vid Matproducenterna i norr. - Men en förutsättning för att lyckas fullt ut är att ta hand om hela löjan och där måste vi alla vara med och jobba, säger han.På plats fanns även Maria Sköld och Lillemor Bergdahl som dagen till ära lanserade en helt ny kollektion av löjromssmycken framtaget av de två tillsammans. - De ska ses som en symbol för Kalix. Vår förhoppning är att de kan användas som en kommungåva, säger Maria Sköld som hade många kunder vid sitt bord.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!