Kinabesök på Kalix skolor

Kalix kommun och den kinesiska kommunen Lanzhou jobbar vidare med att skapa förutsättningar för ett utbyte dem emellan. Främst handlar det om skolan. Under denna vecka finns en delegation från Lanzhou på plats för att ta del av Kalix kommuns utbud från förskolan till gymnasiet.

LEKTION. De kinesiska besökarna deltog vid en lektion i engelska som hölls av läraren Göran Mohss.

LEKTION. De kinesiska besökarna deltog vid en lektion i engelska som hölls av läraren Göran Mohss.

Foto: Britt-Louise Spets

KALIX2008-11-20 06:00
I måndags anlände delegationen som består av Lanzhous skolchef, vice borgmästare, tre rektorer och chefen för vad som motsvarar vårt näringslivskontor, till Kalix. Sedan dess har studiebesöken avlöst varandra för att de ska få ta del av så mycket som möjligt från det svenska utbildningssystemet. Motsvarande besök gjorde representanter från Kalix i september månad. Syftet är att försöka skapa ett utbyte mellan studenter i de två kommunerna. -  Vi kommer att söka EU-medel för ett utbyte som sträcker sig över ett helt år, säger skolchef Monika Westman. Piteå
Engelska samt kombinationen av teoretiska och praktiska utbildningar är två områden som ligger i fokus vid veckans besök. -  De är mycket intresserade av varför de svenska eleverna pratar så bra engelska, säger Monika Westman. På fredag åker gästerna tillbaka - då har de även hunnit göra ett kort besök i Piteå som kommer att samarbeta med Kalix i det kommande utbytet med Lanzhou. -  Lanzhou är så stort att Kalix inte klarar av allt själv, därför vill vi samarbeta med Piteå, säger Monika Westman. Hittills har besöken handlat om politiker och tjänstemän. I januari är det elevernas tur - först på plats är tio studenter och tre lärare från Lanzhou som kommer till Kalix. I september är det tio Kalixelever med lärare som åker till Lanzhou. Elevbesöken är det viktigaste i utbytet, enligt Monika Westman. -  Då får våra elever möjlighet att resa och möta andra kulturer - det ger mer än ett års studier, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om