Kiab kostar kommunen miljoner

Mångmiljonbelopp pumpas varje år in i det det kommunala bolaget Kalixindustrihotell AB, KIAB. Under de tre senaste åren har kommunen fått täcka ett underskott på närmare 15 miljoner kronor. Ett belopp som jämförelsevis hade anställt 48 undersköterskor på årsbasis.

KALIX2007-09-19 09:23
Bolagets VD ser inga konstigheter med underskotten medan kommunalrådet Robert Forsberg välkomnar en minskning.
Det kommunala bolaget KIAB ska uppföra, köpa, sälja och förvalta fastigheter och samtidigt skapa och försöka bibehålla arbetstillfällen i kommunen. I ägardirektiven står det klart och tydligt att bolaget ska bedriva sin verksamhet på ett lönsamt sätt.
Närmare 15 miljoner
Trots det pumpar kommunen in miljoner för att täcka upp bolagets ständiga minusresultat.
År 2004 fattades det över fem miljoner kronor, vilket hade utökats till närmare sex miljoner år 2005 och förra året fattades dryga fyra miljoner kronor.
Under enbart tre år har kommunen betalat närmare 15 miljoner kronor till sitt egna bolag, ett bolag som dessutom har uppgiften att drivas med vinst. Vid en jämförelse vad kommunen skulle kunna göra med 15 miljoner kronor hade kommunen tillexempel kunnat anställa 48 undersköterskor eller vårdbiträden för samma summa.
Prognosen för 2007 ligger lite bättre än kommunens egna beräkningar och stannar vid dagsläget på ett underskott på två miljoner kronor.
Kiabs VD Stig Forslund anser att bolagets uppdrag är att säkerställa arbetstillfällen i Kalix och att det inte går att bedriva den verksamheten på ett vinstdrivande sätt. Att bolaget haft ett minusresultat på över 15 miljoner kronor under de tre senaste åren, 2007 oräknat, ser han som en obefintligt liten del av kommunens totala budget.
Ger något tillbaka
Forslund menar att Kiab ger någonting tillbaka till kommunen via skatteintäkter för personer som eventuellt flyttat om de inte haft arbete på hemorten.  Kommunstyrelsens ordförande Kommunalrådet Robert Forsberg (s) är mer restriktiv när det gäller bolagets negativa resultat.
– Kiab har en ny ordförande som tittar på hur bolaget ska kunna minska volymen på de outhyrda lokalerna, och samtidigt se om fler företag som i dag hyr av kommunen har ekonomi att själva äga sina lokaler, säger Robert Forsberg.
Enligt kommunalrådet är strävan att Kiab ska ha ett så litet minus som möjligt och minska beståndet av fastigheter för att förbättra resultatet. En ekvation som är ologisk enligt bolagets VD Stig Forslund.
– Vi är ett kommunalt bolag och så länge vi arbetar för arbetstillfällen i kommunen går det inte ihop att samtidigt ha ett vinstkrav, det är omöjligt, säger Stig Forslund.
Kommunalrådet däremot anser att resultaten går att förbättra. Tack vare rådande högkonjunktur blir årets minusresultat mindre än vanligt men trots detta lär kommunen tvingas fylla på med minst två miljoner till sitt egna bolag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om