Ordföranden: "Ett jättestort förändringsarbete väntar"

Kartläggningen av hemtjänsten i Kalix kommun landar i förslag om 27 åtgärder. "Det finns jättestora strukturella problem" säger Katarina Burman, V, ordförande i socialnämnden.

"Det finns jättestora strukturella problem, det är ett jättestort förändringsarbete som väntar, och förvaltningschefen har fått uppdraget att jobba vidare med det" säger Katarina Burman.

"Det finns jättestora strukturella problem, det är ett jättestort förändringsarbete som väntar, och förvaltningschefen har fått uppdraget att jobba vidare med det" säger Katarina Burman.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2022-12-13 19:00

Hans Nyberg och Lena Eriksson i företaget Alamanco utvecklingskraft har gjort en fördjupad analys av hemtjänsten i Kalix kommun.

Syftet är att hitta förslag till åtgärder för att skapa en god och hållbar hemtjänst och uppdraget ska leda fram till en handlingsplan med åtgärder ”för att skapa en hemtjänstorganisation med förutsättningar att bedriva verksamheten på ett arbetsmiljömässigt och kvalitetsmässigt sätt”.

31 medarbetare har djupintervjuats i kartläggningen.

Flest åtgärdspunkter rör bemanningen, beskrivningen är bland annat brist på personal, vakanta rader, stor personalrörlighet, vikarier ersätts dag för dag och kvalitetsbrister i verksamheterna.

Åtgärdsförslagen är en bemanningsanalys, fokus på att ersätta vakanta rader och schemaöversyn.

Organisationsförändringen som föreslås är, bland annat, att gå från minut- och insatsstyrd verksamhet till att ha mindre självstyrande arbetslag med fokus på relationen till brukarna och ge dem möjlighet att vara delaktiga i hur deras behov av stöd ska utformas.

Katarina Burman säger att hon tycker att påpekandet att gå från minutstyrning till relationsfokus – där också små arbetsgrupper ingår som en del – är den enskilda viktigaste punkten.

– Minutstyrningen är väldigt dålig, den skapar mycket stress. Det är mycket bättre att små arbetsgrupper, kanske fyra personal som ansvarar för några personer, får lägga upp planeringen tillsammans, säger Katarina Burman som beskriver att i grunden för hela problematiken inom hemtjänsten finns att det saknas människor att anställa.

Det är många åtgärdsförslag, hur skulle du beskriva läget inom hemtjänsten?

– Det finns jättestora strukturella problem, det är ett jättestort förändringsarbete som väntar, och förvaltningschefen har fått uppdraget att jobba vidare med det. Jag tänker att det behöver ske skyndsamt men ändå ett steg i taget. Vi kan i allt det här glädjas över att hemtjänstens brukare är ganska nöjda, vi hamnar på tredje plats i länet i en sådan mätning, och det visar att medarbetarna oavsett allt annat gör ett bra jobb, säger Katarina Burman som tillägger att hon är glad över att hunnit vara med i beslutet, vid årsskiftet lämnar hon uppdraget som socialnämndens ordförande.

Många åtgärdsförslag handlar också om allt från ledning och styrning till enhetschefernas situation och servicetjänsterna.

Ledningen och styrningen beskrivs som otydlig, beslutsfattandet är oklart vilket anses påverka informationen och ledningsmötena beskrivs som röriga. Bland åtgärdsförslagen finns bland annat renodlade ledningsmöten och att arbeta med att informationen når ut till berörda medarbetare.

Enhetschefernas situation beskrivs som ansträngd, en stor del av deras tid går till personalrekrytering och bemanning och flera uppger att de inte hinner med att utöva verksamhetsnära ledarskap. Bland åtgärdsförslagen finns bland annat att anställa fler samordnare för att avlasta cheferna och se till att cheferna får en ordentlig introduktion när de börjar sin anställning.

Servicetjänsterna, som finns för uppgifter som städning, handling och annat som inte är vårdnära, uppges upplevas som positivt men beskrivningen är att det är otydligt hur det bör fungera. Åtgärdsförslagen är bland annat utvärdering och omtag i införandet samt tydliggörande av samspel och samverkan.

ccccc

cccccc

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!