Lena Lagerstam föddes i Skåne men följde med familjen till Råneå som femåring. Där var hon större delen av sin barndom men så under tonåren bar det åter iväg
söderut.
Efter gymnasiet studerade hon i Lund men varje sommar tillbringades i Norrbotten och under den gröna vågen på 1970-talet hamnade hon i Morjärv utanför Kalix. Och där bor hon än i dag.
- Jag har naturen bakom knuten och Kalixälven ligger bara en liten bit bort.
I nästan hela sitt liv har Lena Lagerstam, vid sidan av sitt arbete, jobbat med klimat- och miljöfrågor.
När hon tänker tillbaka så tror hon att det hela började under studenttiden i Lund på slutet av 1960-talet. Då deltog hon nämligen i sin allra första demonstration.
Bilfritt Lund
- Vi tågade tyst genom stan med gamla gasmasker som vi hade lånat. Vi kämpade för ett bilfritt centrum i Lund, på den tiden fanns ju inga gågator, säger Lena och ler vid minnet.
- Det var nog första gången jag kände hur viktigt det här är.
Lena jobbade först som arkitekt men sadlade om som 40-åring då hon utbildade sig till arkeolog. Under årens lopp har hon gjort många spännande fynd, inte minst i Fattenborg fornlämningsområde i Kalix.
- Jag har bland annat hittat hyddlämningar som var mer än 30 meter långa. Först förstod jag inte alls vad det var, men så klickade det. Det var riktigt spännande.
Dokumenterar hus
I dag är Lena Lagerstam 65 år och bor tillsammans med sambon Bernt Selberg.
Paret delar det starka intresset för natur och kultur och de reser ofta till olika platser för att dokumentera gamla hus och gårdar. Materialet ska på sikt sammanställas och eventuellt presenteras i någon form av utställning.
- Jag tror att det är bra att vi båda har det här intresset för naturen. Det tar så mycket tid att det nästan blir en livsstil, säger Lena.
Just nu engagerar hon sig i ett Kärnkraftsfritt Bottenviken, ett nätverk med hundratals ideella medlemmar där hon är kontaktperson.
- De planerar att bygga ett kärnkraftverk på den finska sidan av Bottenviken, bara 10 mil från Malören och inte mycket längre från Haparanda.
Lena lämnade in ett medborgarförslag till fullmäktige i Kalix i våras.
Kalix-nej till kärnkraft
Där tog kommunen ställning och uttalade att man är emot kärnkraftverket.
- Det är den enda kommunen som har gjort det i frågan hittills. Det kändes jättebra och bevisar att det faktiskt går att påverka.
Lena har engagerat sig i en mängd olika frågor och inte sällan har hon i slutänden varit med och påverkat olika beslut.
Att kämpa emot kärnkraftverk var inte riktigt vad hon planerat att ägna sin tid åt som pensionär.
- Men jag har inget val, jag kan inte bara stå och se på. Det här är farliga saker och vi kan vara tungan på vågen som får dem att ändra sig.