”Känslan går inte att beskriva”

Fiskefeber i Kamlungeforsen – utan tvekan sommarens höjdpunkt för Kalixsonen Simon Öström som knappt släpper sitt flugfiskespö under semestern.

När Simon Öström får komma hem till norr så är det vid Kamlungeforsen man hittar honom.

När Simon Öström får komma hem till norr så är det vid Kamlungeforsen man hittar honom.

Foto: Petra Isaksson

Kalix2015-06-24 09:00

Några få mil utanför Kalix svänger undertecknade av strax innan skylten som berättar att man kommit till Kamlunge. En liten grusväg följs av en ännu mindre skogsväg innan en stig visar vägen ned för branten och ned till Kamlungeforsen.

Väl nere vid forsen är det ingen slump att man under dessa veckor springer på den 22-årige Kalixsonen Simon Öström. Öström som numera bor och jobbar i Göteborg tar nämligen alla chanser han får att åka upp till Kalix under sommaren för att flugfiska i Kamlunge.

– Jag började i fjol och då blev man fast direkt, säger Öström.

Kalixfiskaren märker tydligt av intresset vid Kamlungeforsen och inte minst vid bron. Det händer att han själv står där, men oftast är väntetiden lite för lång för hans smak.

– Där brukar det alltid vara nio-tio stycken så då blir det mycket att sitta och vänta. Nu hade jag tur att få vara själv, men det är nästan alltid någon annan i närheten. Det blir en härlig gemenskap för det blir alltid att man står och surrar och lär känna folk, säger Öström.

För egen del är det flugfiske som gäller för 22-åringen. Anledningen är kort och gått att det är roligast, även om det tagit ett stort antal timmar att hitta tekniken. Under de två veckor som Öström hunnit vara uppe i norr har han också fått bra utdelning med ett tiotal laxar som nappat på flugan. Vissa gånger går det smidigt, men inte alltid.

– Det var i mitten på förra veckan som rullen gick sönder när jag fick på en lax, så då fick jag dra den för hand. Jag lyckades få in den och den vägde kring åtta kilo. Näst största jag fått i år, säger Öström.

Vad är det bästa med fiske?

– Det är så avkopplande, men sedan när man får hugget och får på fisken, det går inte att beskriva. Det är en sådan härlig känsla.

Att känslan är härlig är lätt att förstå när Öström berättar hur mycket tid han lägger ned på fisket.

– Mer än en arbetsvecka. Det är säkert 50-60 timmar i veckan. Förra veckan kom jag hit 04.00 på morgonen och stannade till 23.00 på kvällen varje dag. Det brukar vara bra på morgonen, så det gäller att vara här då.

Vad är det som driver dig att stiga upp så tidigt varje dag för att komma hit?

– Det är så starkt intresse. Det är höjdpunkten på sommaren.

Den stora frågan då, är det tur eller skicklighet i fiske?

– Det är helt klart teknik, men mycket tillfälligheter. Ha bara flugan i vattnet, för kommer fisken så hugger den, säger Simon Öström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om