"Känner mig som andra klassens människa"

För ett år sedan kapade Torbjörn Nilsson tre fingertoppar i en pressmaskin som saknade skyddsanordning. Nu känner han sig inte längre välkommen hos arbetsgivaren PartAB i Kalix.

Foto:

Kalix2010-08-15 06:00
Tvåbarnsfadern Torbjörn Nilsson, 52, var tidigare anställd i 2,5 år hos PartAB i Kalix som tillverkar prefabricerade badrum. Men 2008 fick han och flera andra sluta på grund av arbetsbrist. När företaget började gå bättre fick han komma tillbaka och jobba på timanställning. Den 4 september 2009 var olyckan framme när Torbjörn Nilsson skulle bocka plåt i en kantpressmaskin. Sedan en tid saknade maskinen skyddsanordning, ljusridåer som om gör att pressen inte kan slå igen om något, exempelvis en hand, bryter ljusstrålarna. Akut amputation
Pressen manövreras via en fotpedal och på något sätt kom Torbjörn Nilsson åt pedalen medan höll på att sätta plåten på plats. Överstålet slog ner över hans händer med 65 tons presskraft. - Jag vet inte riktigt vad som hände men plötsligt small det till och jag satt fast. Maskinerna bullrade så högt att ingen hörde när jag skrek, berättar Torbjörn Nilsson. Han lyckades slita sig loss själv och påkallade en arbetskamrats uppmärksamhet. - Blodet sprutade och han var nog mer chockad än jag. Det blev ambulansfärd till Sunderby sjukhus där tre fingrar fick akutamputeras. Ett finger i vänster hand och två i den högra blev cirka två centimeter kortare. Sjuklön upphörde
Torbjörn Nilsson var sjukskriven i totalt sju veckor. Från PartAB hördes inget förrän en vecka efter olyckan, då personalchefen ringde och meddelade att de inte längre tänkte betala sjuklön som arbetsgivaren ska göra de två första veckorna av sjukskrivningen. - Han sa att min tid var slut då jag bara varit timanställd, säger Torbjörn Nilsson. Olyckan hade anmälts till arbetsmiljöverket av förmannen och utredningen ledde till ett beslut om företagsbot på 200.000 kronor, som Kuriren rapporterade om i juni i år. PartAB:s vd berättade då att skyddsanordningen på pressmaskinen åter var på plats. Icke önskvärd?
Innan beslutet om företagsboten verkställdes hade Torbjörn Nilsson varit in och arbetat en vecka hos PartAB. Men efter det har han inte fått komma tillbaka. Ett 40-tal personer har tagits in bland annat via arbetsförmedlingen men trots att Torbjörn Nilsson arbetat vid ett flertal funktioner i fabriken är han icke önskvärd. - Var finns moralen och etiken på det där stället? Jag känner mig behandlad som en andra klassens människa. Det är inte jag som drivit saken om bristande skyddsanordning utan arbetsmiljöverket. Ändå straffas jag, säger han. Torbjörn Nilsson tycker att företagsledningen inte visat något som helst intresse för att följa upp hans situation efter olyckan. - De har inte bjudit till en millimeter, säger han. Snart är stämpeldagarna slut för Torbjörn Nilsson och han önskar inget hellre än att få jobba igen. - Det är inte lätt att klara sig på åttatusen i månaden, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om