Kalixungdomar gör tv för tusentals tittare

När persontågtrafiken invigdes, när skid-SM går av stapeln eller när det behövs information om pandemin, då är ungdomarna från gymnasiets samhällsprogram med medieinriktning på plats och sänder tv.

Ungdomarna från samhällsprogrammets medieinriktning på gymnasiet intervjuar regionrådet Linda Frohm (M) i samband med invigningen av persontågtrafiken på Haparandabanan.

Ungdomarna från samhällsprogrammets medieinriktning på gymnasiet intervjuar regionrådet Linda Frohm (M) i samband med invigningen av persontågtrafiken på Haparandabanan.

Foto: Ulrika Vallgårda

Kalix2021-04-10 14:30

Isak Josefsson, Emma Ojanne, Emma Larsson, Othilia Öhman och deras klasskamrater har nyss avslutat utsändningen från invigningen av persontågtrafiken på Haparandabanan. Sedan i höstas har klasskamraterna tillsammans med Kalix kommun arbetat med Kalix tv.

– Vi berättar om situationen här i Kalix, coronaläget och om nyheter som till exempel att tåget har börjat åka och andra grejer, säger Emma Ojanne.

I vanliga fall sänds programmet en timme på onsdagskvällar, men en sådan här gång gör de extrasändningar.

I dagarna fick deras utbildning ett stipendium på drygt 200000 kronor av Facebook för att kunna utveckla sin tv-satsning.

Programmet streamas ut på Kalix kommuns hemsida och man kan även se det i efterhand. Flera tusen brukar följa varje sändning. Tittarna finns både i Kalix och ute över hela landet.

För ungdomarna på gymnasiet blir det en chans att träna sig i skarpt läge.

– Jag tycker det är väldigt spännande och kul. Det är många som är intresserade av den information vi kan dela med oss av och det är roligt att kunna hjälpa till, säger Emma Larsson.

– Vi har lärt oss otroligt mycket och framförallt har det varit väldigt rolig, säger Isak Josefsson.

Har du varit med och gjort något inslag som du särskilt kommer ihåg?
– Ja, det var väl när vi var och badade isvak, säger han.

Flera av ungdomarna i klassen funderar på att plugga vidare inom journalistik, reklam eller grafisk design.

Han har inte helt bestämt vad han ska göra när han går ut gymnasiet, men tanken är att plugga vidare. Men än så länge går de bara i årskurs två.

– Det är en jätterolig utbildning, väldigt lärorik, säger Othilia Öhman.

Deras lärare Elisabeth Gustavsson ser det som ett win-win-koncept.

– Kalix kommun har ju inte musklerna att kunna sända program med både inspelade inslag och live-inslag på det sättet som vi kan göra nu. Och i vår verksamhet ska eleverna träna sig på olika yrkesroller, men också jobba med praktisk samhällskunskap och det är precis det vi gör här, säger hon.

De startade med några sändningar förra våren, sedan tog de upp det igen i höstas.

– I och med att pandemin fortsatte insåg vi att det fanns ett enormt behov av lokal information, särskilt till dem som är isolerade och inte har kunnat gå ut. 

Bland annat har personal vid Kalix sjukhus kunnat gå ut med lokal information om covid-19 och smittskydd.

– Kalix tv är ett sätt att informera medborgarna på ett enkelt, bra och effektivt sätt. Den lokala informationen, oavsett om det är journalistik eller information, har aldrig varit viktigare än under pandemin och vi har nått otroligt många människor. Det ser vi även på den respons vi får, den är enorm, säger Reine Sundqvist, kommunikatör i Kalix kommun.

Han lovordar samarbetet med gymnasieskolan och eleverna. 

– Det breda genomslaget vi får är mycket tack vare eleverna som är med och bestämmer vad som händer och sker i tv-sändningen, konstaterar han.

Ibland gör de även tv i ett mindre team på två personer från kommunen med en mobil tv-studio.

Reine Sundqvist tror inte att det är särskilt vanligt att kommunerna använder den här typen av tv eller streaming för att nå ut till medborgarna.

– Nej, vi får varje vecka samtal från andra kommuner och myndigheter som undrar hur vi jobbar, berättar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!