Reine Sundqvist är en profil som syns mycket i många olika sammanhang.
– Jag jobbade 25 fantastiska år på Sveriges Radio som programledare och i min nuvarande roll innebär det en del offentliga uppdrag. Jag trivs otroligt bra på Kalix kommun.
Reine Sundqvist drabbades av svår sjukdom, elakartad tumör, när han var nio år.
– Jag fick besked om att jag hade cancer, en allvarlig form, och prognosen var att jag inte skulle klara mig.
Vad hände?
– Under fem års tid låg jag inlagd på universitetssjukhuset i Umeå, jag gick skola på sjukhuset när orken fanns. När de hade opererat den första tumören som var i höger axel så hittade de en till och det såg verkligen inte bra ut. Jag fick strålbehandling och cellgifter, det var så klart en tuff tid för en nioåring men även för min familj. Det var ”jävlaranamma”, en positiv inställning och en fantastisk sjukvård som gjorde att jag är med här i dag. Jag tillhör nu under pandemin riskgrupp på grund av att de strålade bort delar av ena lungan under behandlingen.
Hur har sjukdomen präglat dig?
– Jag lever här och nu. Jag vet att när som helst kan det hända saker, och det har gjort att jag har förmågan att mitt i allt elände se positiva ljusglimtar. Jag tycker att vi människor generellt gnäller för mycket om saker och ting som är oväsentliga.
Reine Sundqvist startade upp Radiolaget i fotboll till välgörenhet för barn drabbade av cancer
– Vi köpte bland annat in tv-apparater och datorer till barnavdelningen.
Han låg senare bakom den första idrottsgalan i länet och jobbar som konferencier på olika event och speaker på tävlingar.
Reine Sundqvist arbetar som informationschef vid Kalix kommun.
– Det är många faktorer som har betydelse för att det ska fungera så bra som det gör, en faktor är att ha en fungerande organisation där alla kommunens anställda är delaktiga och att vi som är ansvariga för kommunikationen hittar nya sätt att nå ut med information. Vi är ett härligt team som kompletterar varandra på Informationsenheten - Pernilla Jansson, Johnny Strömbäck och jag - och jag är grymt stolt och otrolig tacksam att få förmånen att vara ansvarig där. Jag känner också en stolthet över att vara delaktig i Kalix kommuns utvecklingsarbete.
Pandemin gör att behovet av information ökar, hur tänker ni där?
– Det är extremt svårt att planera verksamheten under en pandemi eftersom förutsättningarna kan ändras från dag till dag och en pandemi tar inte hänsyn till om det är en lördag eller söndag.
– Vi försöker tänka nytt, tänka oss in i olika roller. Alla målgrupper fångas inte upp av samma media i dag och utifrån det går vi ut med information i allt från traditionella affischer, annonser, sociala medier till bioreklam och tv-sändningar. Jag är övertygad att behovet av lokal information men också den lokala journalistiken har ökat sitt värde det senaste året.
Någon särskild händelse du minns särskilt från den här tiden?
– Det är många. Jag tänker speciellt på människor som drabbats hårt under pandemin, bekanta som gått bort och alla människor som fått och får sitta i ensamhet. Det är så mycket känslor i detta, säger Reine Sundqvist som får samtal från människor som mår dåligt.
Hur hanterar du dem?
– Jag tar mig alltid tid, det är viktigt, men det är tufft ibland.
Reine Sundqvist säger att ibland finns det inte tid att vila, men motion finns alltid med i vardagen.
– Jag ser till att vara ute och motionera varje dag, det är prioriterat i mitt privata liv.
Varför?
– Jag kopplar av, och det är då jag kommer på alla grejer, lösningar jag inte tidigare tänkt på. Jag hade inte pallat det tempo som jobbet innebär utan min dagliga motion. Laga mat är en annan terapi för att må gott för mig. Vi är en stor familj och det är härligt, för det allra mesta, säger Reine Sundqvist och skrattar.
Reine Sundqvist och hustrun Camilla Sundqvist drog i samband med pandemin i gång Kalixutmaningen - månatliga motionsutmaningar för Kalixborna på sociala medier.
De som är med utmanas att röra på sig varje dag under månaden, och utmaningen rullar på.
– Vi brinner för att inspirera andra till god hälsa. Att flera hundra människor är med i utmaningarna och är ute och motionerar i dag tack vare den – det är vår är vår belöning.