Kalixlöjrommen tilltugg på Restauranggalan

Strålkastarljuset riktas mot Kalixlöjrommen på måndag. Då är delikatessen tilltugg på Restauranggalan på Circus i Stockholm.

Galatilltugg. Tryggve Bergman har under många år jobbat för att få in Kalixlöjrommen i matens finrum. På måndag är det Kalixlöjrom som är tilltugg på Restauranggalan.

Galatilltugg. Tryggve Bergman har under många år jobbat för att få in Kalixlöjrommen i matens finrum. På måndag är det Kalixlöjrom som är tilltugg på Restauranggalan.

Foto: Håkan Gidlöw

Kalix2015-10-30 12:00

På måndag tävlar eliten inom matlagnings- och restaurangbranschen om att vinna de allra finaste priserna i sitt skrå. Under "Årets roligaste måndag" utses bland anant årets krog, årets krögare och årets leverantör. Totalt tävlas det i 14 kategorier och det är inte vilket snacks som helst som de 700 gästerna bjuds på. Säsongen för löjromsfisket har precis avslutats och det är Tryggve Bergman, som under många år arbetat för att löjrommen ska ursprungsmärkas, som levererar tilltugget till årets gala.

– Det är otroligt att få vara med där och profilera sig. Renen tillsammans med löjrommen är det vi är mest kända för här uppe och det är fantastiskt att få vara med och visa upp det, säger Tryggve Bergman.

Han kommer att hålla i en löjromsbar under galan där tre olika typer av löjrom kommer att serveras på snittar.

– Egentligen var menyn redan fastställt men jag fick förfrågan om jag kunde vara med och leverera Kalixlöjrom, berättar Tryggve Bergman.

Intresset för Kalixlöjrommen har hållit i sig sedan arbetet med att ursprungsskydda den började 2006. För fem år sedan gav EU Kalixlöjrommen skyddad ursprungsbeteckning. Sedan dess har den serverats ett flertal gånger på Nobelbanketten och i kungliga sammanhang.

– Det jag är mest stolt över är att kontrollen har blivit bättre och fusket minskat. Kockarna säger att de känner sig trygga med att de får kvalitet när de köper Kalixlöjrom, säger Tryggve Bergman.

Under hösten fiske har ett 50-tal kökschefer och kockar besökt Junköfiskarna för att se hur fisket och rensningen går till.

Läs Kurirens reportage om löjromsrensningen på Storön

Det här bjuds galagästerna på

Premium kallar Junköfiskarna rommen från det tidiga fisket. Då har löjromskornen en fast konsistens. Classic är skörden från mittersta delen av fisket och är inte lika fast. Matura kallar de den sista delen av skörden då membranet på kornen är allra tunnast och rommen mognat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!