Kalix kommun har lagt ned Kalixförslaget, som innebar att Kalixborna kunde lämna förslag.
Om förslaget fick 30 röster eller fler så gick det vidare till berörd nämnd.
Föregångaren hette Medborgarförslaget, och med Medborgarförslaget fanns inga krav om att förslaget skulle samla ett visst antal röster innan det gick vidare till politikerna.
Kalix kommun var bland de första kommunerna i landet att införa Medborgarförslag.
Tommy Nilsson säger att det inte handlar om en nedläggning av förslagsverksamheten:
– Vi har förenklat det, ett förslag behöver inte längre samla 30 röster. Förändringen kommer sig av att vi såg dels att hanteringen var kostsam genom att systemet kostade, dels att det krävdes en del arbete då personuppgiftslagen inte medger att en del av uppgifterna lagras. En annan aspekt är att systemet manipulerades, ett förslag kunde ha stöd av fem ”Kalle Karlsson”.
Kalixbornas förslag kan fortsättningsvis lämnas som synpunkter och de går direkt till berörd nämnd som själv beslutar om förslaget ska beredas (utredas) eller inte.
Hur ser du på värdet av att medborgarna lämnar förslag?– Det är stort, men vi ska inte glömma politikens roll, människor kan alltid vända sig till oss politiker med förslag som vi kan ta vidare, säger Tommy Nilsson.
Sommarfesten kom till efter ett Kalixförslag av Emma Wamming, och hon kom också med i gruppen som arbetade med arrangemanget.
– Ett renare och snyggare Kalix är exempel på saker som Kalixbor framfört önskemål om i samtal med oss politiker och det har vi också avsatt pengar för att genomföra, säger Tommy Nilsson.