Kalixelever fick prova stenåldersliv

Det är arkeologidag för Töre-skolans klass tre vid Fattenborg utanför Kalix. Museipedagog och projektledare Gunilla Lindbäck förklarar behovet.
? Det är väldigt viktigt att barn får ta del av sin egen lokalhistoria, i skolan fokuseras det för mycket på sydskandinaviska fornlämningar.

KALIX2005-05-31 06:30
Ett av projektets uttalade mål är att väcka barnens intresse för arkeologi, fornlämningar och den egna stenåldern. Det gör man bland annat genom teaterföreställningen Den unga jägaren, vilken handlar om en ung man som vänder sig till shamanen i hopp om att få tillstånd att jaga.<br>Shamanens riktiga namn är Stefan Bäckström och han är till vardags musik- och dramalärare vid Kulturstationen i Kalix. Han har varit med sedan de först började turnera med pjäsen runt skolorna i Norrbotten. Att skådespelet nu flyttats ut på fältet tycker han bara är kul.<br>Stenåldersläger<br>&nbsp;? Det är roligt, det är därför jag håller på. Dessutom är det viktigt att barnen får en inblick i sin historia.<br>Efter teatern delas barnen in i mindre grupper, vilka tillsammans får testa på livet i ett stenåldersläger. De får göra upp eld, laga mat i kokgrop, och gå jaktstig med pil och båge. Därtill får de prova på att vara arkeologer för en stund.<br>Stenåldersexkursionen är egentligen bara en av två temadagar. Den föregås av en dag där barnen får lära känna stenåldern i teorin. Projektet är ett led i Kalix kommuns satsning på aktiviteter i Fattenborg, och pågår till och med årsskiftet 2007, då Kalix och Överkalix samtliga mellanstadieskolor ska ha erbjudits att delta.<br>Jätteroligt<br>Kalixskolorna håller till vid Fattenborg, medan Överkalixeleverna får sina arkeologidagar ute i Fornbyn Lillberget. Oscar Landin från Töreskolans klass tre är mycket positiv i sitt utlåtande, men han kan inte välja någon höjdpunkt.<br>&nbsp;? Allting har varit jätteroligt, menar han.<br>Skolorna får själva välja om de vill vara med och i så fall med vilken årskurs. Men Gunilla Lindbäck hoppas att satsningen så småningom ska växa ur projektskalet och bli något större.<br>&nbsp;? Vårt mål är att det här ska bli en obligatorisk del i utbildningen, och att alla barn i kommunerna på sikt ska ha arkeologidagarna bakom sig när de går ut grundskolan.<br><br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om