Kalixelever bjöds på löjfest i skogen

Halstrad löja i kombination med en skogsutflykt är en lyckad dag. Det märktes tydligt när elever från Innanbäckens skola i Kalix bjöds på löjfest i Innanbäcksskogen under onsdagen.  -  Löja är gott men abborre är godare, säger Vilma Viklund Pettersson från klass ett.

GANSKA LÄTT. Det är inte så svårt att rensa löja, tycker Julia Björk.

GANSKA LÄTT. Det är inte så svårt att rensa löja, tycker Julia Björk.

Foto:

KALIX2008-10-03 06:00
Solens sken ikapp med lågorna från halsterelden när 90 elever från förskoleklass och upp till klass tre bjöds på en riktig "tylla" bestående av mjukt tunnbröd, smör och halstrad löja ute i skogen kring Innanbäcken. Festen är ett årligt återkommande arrangemang som syftar till att lära barnen ta tillvara ortens delikatesser och löjan är en av dem, enligt läraren Gunnel Isaksson. På hennes och kollegan, Anna Josefssons halster ligger färska löjor uppradade på väg att förvandlas från silvergrå till ljust bruna. -  Många barn har inte provat att äta löja, vi vill hylla den goda fisken, säger Gunnel Isaksson. Lärarnas uppgift för dagen är att hålla markservicen - från att halstra fisken till att smöra tunnbrödet och se till att alla får sin portion. Och även om löjan står i fokus så finns det alternativ i form av korv och köttbullar. Löjan visar sig ändå tilltala de flesta, trots att de måste rensa fisken själva. -  Det är inte så svårt, säger Julia Björk från klass ett som äter med god aptit. För att kunna genomföra dagen behövs stora mängder fisk - det ordnar fiskaren, Kent Haglund. -  Han skänker löjan till oss och det är vi tacksamma för, säger Gunnel Isaksson. Uppskattat
Koncentrationen är stor när fisken rensas - någon säger sig ha hittat hjärtat i fisken och alla vill ta en titt. Lägg till detta rykande choklad från medhavda termosar och en skog som står inbjudande och väntar på att magarna ska fyllas innan leken kan ta vid, så är det lätt att förstå att löjfesten är ett uppskattat arrangemang. -  Idag får barnen både smak- och lekupplevelser ute i det fria. De är så glada och det är det bästa med den här dagen, säger Gunnel Isaksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om