Ing-Britt, 76: "Det här är illa"

"Är det meningen att vi i Kalix ska bli diskriminerade?" Ing-Britt Larsson, 76, är kritisk till att medicinsk fotvård inte finns i Kalix - och att patienterna nekas sjukresa till vården.

Ing-Britt Larsson är kritisk till att den medicinska fotvården inte finns i Kalix, och till att patienterna nekas sjukresa till vården.

Ing-Britt Larsson är kritisk till att den medicinska fotvården inte finns i Kalix, och till att patienterna nekas sjukresa till vården.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2021-09-08 19:30

Ing-Britt Larsson har diabetes och är beroende av medicinsk fotvård.

Hon berättar att fotvården för många år sedan fanns i hälsocentralen men på senare år funnits i centrala Kalix.

– Jag visste att hon som senast haft fotvården skulle sluta, hon skulle gå i pension, säger Ing-Britt Larsson.

Det var i våras, och snart stod det klart att Region Norrbotten inte rekryterat någon ersättare i Kalix.

Det innebär att patienter i Kalix är hänvisade till Råneå eller Haparanda, för att få medicinsk fotvård.

– Diabetiker är i många fall väldigt drabbade just i fötterna, de behöver kontinuerlig omvårdnad för att det inte ska bli sprickor och annat. Den som har diabetes kan ha drabbats av nedsatt känsel i fötterna och drabbas av skador och sår utan att den själv känner det. Du kan också ha en nedsatt blodcirkulation vilket gör att ett sår på huden får svårare att läka. Det normala är att få fotvård var tredje eller var fjärde månad, säger Ing-Britt Larsson, som förtydligar att hon med det beskriver sitt fall.

Ing-Britt Larsson har vid ett tillfälle i sommar åkt till Råneå för att få fotvården.

Då uppdagades nästa svårighet.

– Vi som får medicinsk fotvård åker normalt sjukresa till fotvården då det är sjukvårdande behandling. När jag ringde sjukresor för att boka min resa fick jag veta att de har direktiv om att sjukresor bara går till närmaste hälsocentral. Det är alltså så att vi som är beroende av den här vården får ta oss dit bäst vi kan. Jag blev tvungen att ta färdtjänst till Råneå i stället, säger Ing-Britt Larsson som poängterar det märkliga i resonemanget.

– Det är ju en sak att jag inte får sjukresa om jag väljer att få behandlingen utanför kommunen, men i det här fallet finns den ju inte här.

Färdtjänst från Kalix till Råneå kostar 159 kronor enkel resa, sjukresa samma sträcka kostar 200 kronor enkel resa.

I längden kan skillnaden bli stor.

– Om jag åker sjukresor till behandlingar så finns det ett avgiftstak, när jag betalat 2 400 kronor åker jag gratis resten av tiden som återstår av tolv månader räknat från första resedatum. För färdtjänst finns inget avgiftstak, säger Ing-Britt Larsson som fortsätter:

– Är det meningen att vi i Kalix skall bli diskriminerade genom att bekosta färdtjänst tur och retur vid varje fotvårdsbesök? Vem har tagit det beslutet? Det här är illa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!