Kalix ska vända skoltrend

Av de Kalixelever som gick ut nian i våras saknar nära 20 procent gymnasiebehörighet. Det är sämre än på länge, men den negativa trenden har hållit i sig under flera års tid.
? Oavsett vilket år vi väljer att titta på ligger vi väldigt dåligt till nationellt sett, medger barn- och grundskolechef Peter Nordmark.

KALIX2005-08-12 06:30
Trots att Kalix har en lärarartäthet som överstiger genomsnittet i landet, och trots att kommunen ligger i topp när det gäller andelen behöriga lärare uteblir resultaten. Peter Nordmark är bekymrad.<br>&nbsp;? 80 procent är behöriga men 20 procent är det inte, och det duger inte. Den siffran är alldeles för hög.<br>Kommunen gick in med åtgärder redan under 2003, men till dags dato verkar det inte ha hjälpt. Därför väljer man nu att fokusera på speciellt viktiga områden.<br>&nbsp;? Vi satsar bland annat på läs- och skrivutveckling. Läsandet och skrivandet är ju en av grunderna för lärandet, säger Peter Nordmark.<br>Ökat fokus<br>I praktiken innebär det att kommunen har infört ett läsutvecklingsschema, där eleverna kontrolleras regelbundet genom hela grundskoletiden. Schemat ska visa var eleverna befinner sig mot de normer som gäller för läsutvecklingen i olika åldrar. Peter Nordmark avslöjar att man också infört hårdare fokus på kvalitetsfrågor.<br>&nbsp;? Gör vi rätt saker? Gör vi det på rätt sätt?<br>Från och med hösten kommer kommunen satsa på ordning och reda i skolan. Men Peter Nordmark tror inte att problem med stök och stoj är något speciellt för Kalix. Det kan rent av vara så att Kalixskolorna är ovanligt förskonade från oroligheter. Han berättar att arbetsmiljön redan undersökts genom enkäter bland elever och personal, och resultaten har inte alls pekat på en bristande arbetsmiljö.<br>&nbsp;? Att döma av dem kan vi inte säga att 20 procent av eleverna mår dåligt och vantrivs i skolan, utan det är ytterst få som av en eller annan anledning inte trivs riktigt bra i skolan. Men vi har ändå behov av att jobba med de frågorna även i Kalix.<br>Går till botten<br>Nu på måndag kommer kommunen att satsa på en studiedag för alla lärare med temat ordning och reda, sedan ska man i samarbete med elever, föräldrar och personal reda ut vad som görs lokalt på varje skola. Och målet?<br>&nbsp;? Förhoppningsvis kan vi skapa en bättre lärandemiljö. Lugn och ro och ordning och reda.<br>Peter Nordmark berättar att föreläsaren Björn Lindell kommer att spela en viktig roll. Han är betendevetare och har bland annat skrivit en bok om praktiskt värdegrundsarbete i förskola och skola som heter Var går gränsen? En bok som kommer ligga som stöd för kommunens fortsatta strävan. Peter Nordmark är optimistiskt.<br>&nbsp;? Hans metoder och modeller har anammats i andra kommuner tidigare och visat sig ha resultat<br>Innebär det här att den negativa trenden vänder nu?<br>&nbsp;? Nu är det ju saker man inte förändrar över dagen, men vi måste definitivt vända trenden från och med nästa betygsomgång och sedan måste det bara bli bättre varje år. Jag tror på det här.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om