Ett stenkast från centrala Kalix börjar det nya resecentrumet för ta plats. Tanken är att det ska bli knytpunkten för kommande persontrafik med tåg genom Kalix.
Projektet är att samarbete mellan Trafikverket, Kalix kommun och även Haparanda kommun som är med på en del. Kalix kommun satsar 14 miljoner kronor men projektet finansieras också bland annat med stöd av Europeiska regionala utvecklingsfonden.
– Det är väldigt viktigt, annars hade det aldrig kunnat genomföras för det är ju stora investeringar, säger Per Nilsson.
När vi besöker platsen är det full aktivitet. Det är Trafikverket som ansvarar för bygget närmast spåren, som bland annat plattform och hiss. Något stationshus, som i exempelvis Haparanda och Boden, blir det inte utan tanken är att det ska bli en ren station.
Själva markområdet nedanför byggnaden är det Kalix kommun som gör iordning. Innan bygget är klart ska bland annat VA, grönområden och parkeringar finnas på platsen.
Planen är personer i framtiden ska kunna ta tåget som ska gå på en sträcka mellan Haparanda, Kalix, Boden och Luleå, där Boden är tänkt att fungera som en knytpunkt.
– Det finns en tanke också att man ska se över om det går att byta, så alla tåg kommer in ungefär samtidigt, säger avdelningschefen.
1 april 2021 ska första tåget ska rulla från stationen. Trafiken är tänkt att starta med tre dubbelturer.
– Vi hade velat ha fem dubbelturer men eftersom det är ett nytt signalsystem, som egentligen bara finns på ett fåtal ställen i landet är det inte nog många tåg som finns anpassade helt enkelt, säger Per Nilsson.
Förhoppningen är att fler turer ska ge bra tider att pendla på morgonen till Luleå, sedan är det samma tåg som kommer tillbaka till Haparanda.
– Vi vill ha att det är från båda hållen så att man kan börja åtta i både Luleå och Haparanda, därför vill vi ha till fem turer.
Bygget ska stå klart innan året är slut och enligt avdelningschefen är allt i fas.
– Det är klart att det alltid är lite tight i slutet att få till saker men det ska funka. Det ligger enligt tidsplanen.
Om mindre än ett år ska persontrafiken vara igång, någonting som Per Nilsson beskriver som kul.
– Det har varit många år i det här projektet och nu är det nära.