Populära småbåtshamnen såld – Så ser planerna ut

Kalix kommun säljer Marahamns småbåtshamn till Marahamns väg- och hamnförening för en krona. "Vi har en del planer för området" säger Tore Sandström, ordförande i föreningen.

Kalix kommun säljer Marahamns småbåtshamn till Marahamns väg- och hamnförening. Nu väntar en del investeringar i området.

Kalix kommun säljer Marahamns småbåtshamn till Marahamns väg- och hamnförening. Nu väntar en del investeringar i området.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2023-06-09 16:25

Vi har berättat att Kalix kommun inte längre ska ha engagemang i hamnarna i kommunen.

Samhällsbyggnadsnämnden, Kalix kommun, har nyligen sagt ja till försäljningen av Marahamns småbåtshamn.

Kommunfullmäktige beslutade i april 2021 att försäljningspriset ska fastställas utifrån en värdering av anläggningens standard och föreningens tidigare insatser i nyinvesteringar.

Svefa (Svensk fastighetsvärdering) har värderat anläggningen – småbåtshamn med cirka 450 båtplatser samt hamnkontor, kiosk, grillkåta och sjöbodar – och marknadsvärdet bedömdes då vara 3,7 miljoner kronor.

Marahamns väg- och hamnförening har, innan den nu aktuella affären, förvaltat hamnen för Kalix kommuns räkning i 50 år.

Föreningen har under samma tid fått behålla avgifterna och investerat pengarna i anläggningen.

Kalix kommun uppges inte ha gett något ekonomiskt stöd till föreningen.

"Alla investeringar som har gjorts under åren har bekostats av Marahamns väg- och hamnförening" står det i samhällsbyggnadsnämndens protokoll, där det vidare framgår att föreningen är i ett läge där stora investeringar ska göras varför priset en krona anses rimligt.

Politikerna sade ja till detta.

Kalix kommun äger fortsatt marken och föreningen ska framledes arrendera marken, den frågan uppges inte vara klar.

Tore Sandström säger att det finns att göra på området, men ingenting mer synbart planeras denna sommar.

– Vi har en del planer för området. Bryggor och sjöbodar är 50 år gamla. En miljödom som nyligen meddelades gör det möjligt att muddra sista delen mot sundet. Den gamla piren ska ersättas med en flytbrygga, säger han som fortsätter:

– Flera av bryggorna klarar några år till. Muddringen är ett stort projekt som kostar mycket pengar, jag törs inte ens gissa hur mycket. Det handlar också om vilka volymer och maskiner som används. Där ska vi också kunna hantera muddermassorna enligt dagens miljökrav. Saker måste också falla rätt ut i tid, om vi kan få grävt bort gamla piren under vintern så behöver den nya bryggan som ska ersätta den finnas redo att sättas ut i maj månad.

Tore Sandström säger att det fortsatt är tryck på båtplatserna i Marahamn.

– I dag är det fullt och vi har kö. Hur det kommer att se ut i framtiden vet vi förstås inte, där kan drivmedelspriser och annat spela in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!