Det var torsdag i förra veckan som hot riktades mot socialförvaltningen.
IFO (individ- och familjeomsorgen) finns samlade i ett annat hus, de är inte i kommunförvaltningsbyggnaden, och de har skalskydd.
– Jag gjorde bedömningen att låsa även det här huset (kommunförvaltningsbyggnaden) resten av torsdagen och fredagen, som en säkerhetsågärd, säger Maria Henriksson, kommundirektör.
Kalix kommun vill inte avslöja detaljer kring hotet, som är polisanmält.
– Klart är att socialförvaltningen har utarbetade rutiner kring sådana här händelser, när det gäller kommunen som helhet ska vi se över dem, säger Maria Henriksson som tillägger att vid briefingmöte med kommunens säkerhetssamordnare framkom bland annat detta.
En del i det arbetet är skalskyddet som inom kort är verklighet.
Kalix kommun har avsatt 1,9 miljoner kronor för det, som bland annat innebär att de öppna dörrarna in till kommunförvaltningen inte ska finnas kvar.
Arbetsmiljöverket sade redan 2017 att kommunen måste förbättra skalskyddet.
För Kalix kommuns del innebär det att besökarna kommer via egen ingång, en sluss, och får hjälp vidare via kommunens Info-center.
– Besökaren hämtas i Info-center av tjänstemannen som besökaren bokat tid med och hon eller han följer sedan besökaren ut också, säger Maria Henriksson.
Reine Sundqvist, informationsansvarig Kalix kommun, säger att de inte kommenterar händelser som handlar om säkerheten.
Han säger vidare att det händer ”då och då” att kommunen höjer säkerheten.
– Det kan uppstå behov av det, vi har ett antal människor som arbetar med myndighetsutövning, säger Reine Sundqvist.
Kalix kommun pratar också om vikten av medborgardialog och vikten av öppenhet.
– Det gäller att hitta balansen mellan tillgänglighet och säkerhet. Vi ska ge så bra service som möjligt men personalens säkerhet kommer alltid i första hand, säger Reine Sundqvist.
Anna-Lena Andersson är socialchef vid Kalix kommun och hon säger att socialtjänsten utsätts för hot – på olika nivåer – flera gånger per år.
Hur hanterar ni det?– Vi pratar om det och vi informerar varandra och vi polisanmäler allvarliga hot. Det är naturligtvis mycket obehagligt att bli utsatt för hot, säger Anna-Lena Andersson.