Hemlig rapport om Rågholmen

Statliga Skogsstyrelsens naturvärdesinventering på Rågholmen hemlighålls. "Arbetsmaterial" säger Mårten Öhman, chef samhällsbyggnadsförvaltningen.

Gaute Larsen, Rågholmens vänner, är kritisk till att Kalix kommun inte lämnar ut naturvärdesinventeringen för Rågholmen.

Gaute Larsen, Rågholmens vänner, är kritisk till att Kalix kommun inte lämnar ut naturvärdesinventeringen för Rågholmen.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2020-09-10 13:01

Kalix kommun har beställt en naturvärdesinventering på Rågholmen, Vånafjärden. I bakgrunden finns planerna på att eventuellt anlägga ett nytt bostadsområde där.

Inventeringen är klar, Gaute Larsen för Rågholmens vänner har begärt att få ut den, så har också vi gjort. Men Kalix kommun lämnar inte ut den.

Mårten Öhman, chef samhällsbyggnadsförvaltningen, hänvisar i ett skriftligt delegationsbeslut till att Kalix kommun har begärt att Skogsstyrelsen ska komplettera inventeringen.

De anser att inventeringen utgör arbetsmaterial och därför inte är en allmän handling.

Gaute Larsen säger att "samhällsbyggnadsförvaltningen borde gå en kurs i demokratiska principer":

– Det är inte första gången de felaktigt hävdar sekretess om Rågholmen. Det är meningslöst att dölja en färdig rapport från Skogsstyrelsen, kommunen kan lämna ut den och samtidigt använda den i sitt arbete. Det är känt att rapporten har ett stort allmänt intresse i Kalix.

Rågholmens vänner har överklagat beslutet att inte lämna ut handlingen.

Stig Carlsson (S) är samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Hur är en färdig statlig rapport ett arbetsmaterial?

– Jag vet att tjänstemännen tycker att rapporten inte är fullständig, de vill ha kompletteringar, säger Stig Carlsson.

Är det extra påkallat med sekretess kring frågor som rör Rågholmen – remissvaren om detaljplanen lämnades inte ut och nu inte naturvärdesinventeringen?

– Vi har ingen ambition att mörka saker, vi ska ha transparens i det vi gör. Det är inga hemligheter, det är mer detaljdiskussioner som pågår nu, och de måste få ta tid. Som politiker har vi allt att vinna på att berätta vad vi gör, säger Stig Carlsson som inte vill kommentera kritiken om att samhällsbyggnadsförvaltningen borde gå kurs utan hänvisar frågan till Mårten Öhman.

Mårten Öhman säger att samhällsbyggnadsförvaltningens medarbetare är väl förtrogna med de demokratiska principerna:

– Det är min uppfattning att vi är fullt på det klara med vad som gäller. Vi förhåller oss till de regelverk vi har att förhålla oss till, i det här fallet uppfattar vi Skogsstyrelsens rapport som ett arbetsmaterial eftersom den inte är färdigbehandlad.

Per Hallgren, processförvaltare vid Skogsstyrelsen, säger att uppdragssekretess gäller för naturvärdesinventeringen på Rågholmen.

Han hänvisar till 31:a kapitlet 12:e paragrafen i offentlighets- och sekretesslagen där det bland annat anges följande:

"Sekretess gäller för uppgift som avser provning, bestämning av egenskaper eller myckenhet, värdering, vetenskaplig, teknisk, ekonomisk eller statistisk undersökning eller annat sådant uppdrag som myndigheten utför för en enskilds räkning, om det måste antas att uppdraget har lämnats under förutsättning att uppgiften inte röjs. Sekretessen gäller inte om intresset av allmän kännedom om förhållande som rör människors hälsa har sådan vikt att uppgiften bör lämnas ut."

– Skogsstyrelsen är en myndighet, och enligt sin instruktion har den möjlighet att ta betalt för tjänster som bidrar till att uppnå de beslutade målen för skogspolitiken eller mål inom andra politikområden. Om kunden uttryckligen har sagt att den vill att utredningen sekretessbeläggs så gör vi det, om uppgifterna är så känsliga att kunden hade valt en annan aktör om den inte får igenom sekretessen. Det är prövat i domstol och vi har skyldighet att använda sekretess på det här sättet, säger Per Hallgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!