Kalix kan få rehabcentrum

Kalix kan komma att bli den första orten norr om Stockholm med ett Trafikmedicinskt centrum. På måndagen presenterades projektet European Rehab Racing Center för ledamöter från trafikutskottet.

IMPONERADE. Monica Öhman, Krister Örnfjäder och Claes-Göran Brandin imponerades av verksamheten som projektledaren Folke Bohman mitten, presenterade.

IMPONERADE. Monica Öhman, Krister Örnfjäder och Claes-Göran Brandin imponerades av verksamheten som projektledaren Folke Bohman mitten, presenterade.

Foto: Britt-Louise Spets

KALIX2009-01-20 06:00
European Rehab Racing Center syftar till att hjälpa funktionshindrade tillbaka till vardagen. Anpassning av motorfordon och förarutbildning är en av grundstenarna. För ett år sedan uttryckte projektledaren Folke Bohman en förhoppning att Kalix så småningom skulle stå värd för ett av landets trafikmedicinska centrum där all kompetens fanns samlad under ett och samma tak. Nu har första steget tagits. Bakgrunden är en utredning initierad av regeringen avseende behovet av trafikmedicinska centrum i landet. Efter kontakt med Huddinge trafikmedicinska centrum fann Folke Bohman att behoven passade väl in i den arbetslivsinriktade rehabilitering som Kalixprojektet jobbade med. Hjälp
Monica Öhman, tidigare riksdagsledamot (s) i trafikutskottet, blev dörröppnaren för riksdagskontakterna. På måndagen mötte hon Folke Bohman tillsammans med Krister Örnfjäder samt Claes-Göran Brandin, s-ledamöter i trafikutskottet, för att ge dem en bild av verksamheten där många specialkompetenser ingår. Gym, kiropraktiker, utbildningslokaler och närhet till elektronikbranschen samt Kalix motorstadion är några av dem. Neurologikompetens
Vid Kalix sjukhus finns dessutom stor kompetens inom neurologi vilket är en förutsättning i arbetet. -  Vi har fått se en fantastisk verksamhet, att ha allt under samma tak är unikt, säger Krister Örnfjäder. Nu återstår för honom och Claes-Göran Brandin att förmedla intrycken inför kommande beslut. Kalix är att räkna med
-  Vi ska se till att projektet kommer vidare och påtala att Kalix är att räkna med i sammanhanget, säger Krister Örnfjäder. Beslutet kommer dock att dröja. Enligt Krister Örnfjäder blir det inte aktuellt under 2009. Men Kalix har visat upp sig och det är en bra början. Huvudinriktningen vid centrat blir körkortsbedömning.
Projektägare: Eurrac AB Projekttid: Tre år med avslutning i januari 2011 Budget: Åtta miljoner kronor Finansiering: Fyra miljoner kronor i finansieringsstöd av bland annat Nutek, EU och Europeiska sociala fonden Intressenter: Arbetsförmedlingen, Norrbottens läns landsting, Kalix kommun, Nutek regional utveckling, EFS, EU, Länsstyrelsen, samt Försäkringskassan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om