I december 2018 stängde Grytnäs hälsocentral i och med sammanslagningen med Kalix hälsocentral på sjukhuset. Men lokalerna kom oväntat till användning igen under pandemin i november 2020. Det blev för trångt på Torggården där hemtjänsten höll till i centrala Kalix och det gick inte att hålla avstånd, så hälften av grupperna flyttade akut över till den övergivna hälsocentralen i Grytnäs.
Marianne Strömbäck, omsorgschef i Kalix, fick i samband med det i uppdrag att titta på en mer långsiktig lösning, eftersom man räknar med att personalstyrkan kommer att växa med åren.
– Behovet av hemtjänst ökar i kommunen i och med att vi får fler äldre, konstaterar hon.
Hennes förslag var att permanent flytta hela hemtjänsten, 130 anställda, till Grytnäs gamla hälsocentral som ägs av det kommunala bolaget Kiab, och hon fick gehör för förslaget bland politikerna. I september lämnar resten av hemtjänstpersonalen Torggården och flyttar till Grytnäs.
– Namnet blir Omsorgens hus och ska inrymma både personalen för äldreomsorg och för stöd och omsorg som jobbar eller utgår därifrån, berättar hon.
Töres och Sangis hemtjänstgrupper är de enda som inte kommer att hålla till i Grytnäs.
Johanna Ström arbetar som samordnare i hemtjänsten i Grytnäs där flyttbestyren och renoveringsarbetena pågår för fullt.
– Vi är fem grupper och ska bli elva. Just nu är det lite tjorvigt att sitta på två olika ställen, så jag tror det kommer att bli bra när vi flyttar ihop. Det är en fin lokal och det kommer blir jättefint när de renoverar, säger hon.
Att en del får längre till jobbet och att det blir längre till en del brukare, tror hon vägs upp av att det är en bättre lokal som passar dem bättre.
– Prio ett är att se till att vi har parkeringar till alla bilar, säger hon.
Kalix kommun har bestämt att kommunens fordonsflotta ska vara helt fossilfri år 2030 och Kalix ligger nu i framkant när det gäller satsningar på elbilar.
– I och med beslutet kommer omställningen till fossilfria transporter gå fort i kommunen, vilket kräver att utbyggnaden av laddinfrastruktur utvecklas i samma takt, säger Camilla Sandin, fastighetschef, samhällsbyggnadsförvaltningen.
Några av de första som får gå över till elbil är hemtjänstpersonalen. Utanför Grytnäs gamla hälsocentral röjs just nu för en elbilsparkering med carports. När hemtjänsten flyttar från Torggården till Grytnäs kommer det krävas fyra fler bilar än tidigare och 45 elbilar ska leasas.
Vad kostnaderna blir för elbilarna är för tidigt att säga eftersom upphandlingen fortfarande pågår, berättar Camilla Sandin, men kommunen räknar med att elbilarna ska vara billigare i drift än de bränsledrivna bilarna. Besparingen av drivmedel blir närmare 1,5 miljoner kronor per år, räknar man med. Servicekostnaden för elbilar är dessutom lägre.
I och med att Grytnäs förvandlas till en så stor arbetsplats kommer det även behövas fler lokalbussar som går hit, något som kommunen också jobbar med.
– Dels byggs det om till en bättre hållplatslösning. Samtidigt görs en stor översyn av lokaltrafikens linjenät och tidtabeller där målsättningen är att förbättra möjligheterna till arbetspendling inom de områden där vi kör lokaltrafik, säger Camilla Sandin.