Kalix första hundpensionat

Skam den som ger sig är devisen som skulle kunna gälla för Torbjörn Nyström i Bredviken.
Efter två avslag från kommunen har han nu fått tillstånd att öppna Kalix första hundpensionat och hunddagis.

KALIX2007-04-19 06:00
I hundgårdarna står de tre jämthundarna och gläfser. Familjens stolthet Ackers Doj som bland annat kan titulera sig nordisk jaktchampion och internationell utställningschampion poserar villigt. Hundar är och har varit en del av Torbjörn Nyströms liv ända sedan födseln.
- Pappa hade en mindre kennel och vi har alltid haft hund i familjen. Att hålla på med hundar är en livsstil och mer än ett heltidsjobb, konstaterar han.
Efter 18 år på ett sågverk ville inte armen längre. Då fick han rådet att ägna sig åt sin största hobby, hundarna. Resan bar av mot Umeå och en ettårig utbildning med inriktningen mot hunden som yrke.
- Jag kommer inte att tälja guld med kniv, däremot kommer jag göra något som är roligt, säger han om sin nya jobbinriktning.

Anpassas till hundstorlek
Vid ett första försöket att starta upp pensionatet blev det dock ett nej från plan- och miljönämnden, så även vid den andra ansökan.
Det som krånglat till det är det faktum att närmaste fastighet inte ligger 200 meter ifrån närmaste bebyggelse, ett lagstadgat krav för att bedriva verksamhet av detta slag.
En reviderad plan som innebar att hundgården byggs på baksidan om garaget och att ett bullerplank sätts upp, gjorde att nämnden slutligen gick med på ansökan.
Hundscervice är det nya företagsnamnet och planen är att verksamheten i framtiden även ska sälja foder och anordna kurser för hundägare. Så fort tjälen går ur marken kommer det fristående garaget att byggas om och sju rastgårdar att uppföras på gården där ett 30-tal hundar kommer att inhysas.
- Allt beror på storleken av hundarna, allt måste anpassas till hur stora de är och hur väl de fungerar tillsammans.

Alla hundar välkomna
Intresset har hittills visat sig vara stort och ett par hundägare har redan hört av sig om möjligheten till att inhysa sin bästa vän. Något som är omöjligt eftersom allt byggande och tillstånd är klara först till midsommar.
En del hundpensionat väljer att inte ta in vissa hundar något som är främmande för Torbjörn Nyström.
- Alla hundar är välkomna. Det är mest en handhavandefråga men det kan hända att vissa hundar kräver att man vidtar åtgärder för att de ska känna sig lugna och stressfria.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om