Kalixföretagarna står bakom arrangemanget, ett 40-tal åhörare är på plats, Greta Sköld är moderator.
Sex av nio partier representerade i kommunfullmäktige har företrädare här: Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Framtid i Kalix, Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna.
Kompetensförsörjningen är en av frågorna som debatteras, den beskrivs som ett problem i hela landet.
Rickard Mohss, L, säger att kompetensförsörjningen är ett av de största problemen, det finns för få i arbetsför ålder, i hela västvärlden:
– Vi behöver få hit utomeuropeisk arbetskraft, vår största kraft nu är nyanlända. Vi behöver satsa på yrkesvux som gör att vuxna kan yrkesväxla och gymnasiets yrkesprogram som redan är väldigt bra måste vi fortsätta göra bra. Vi vill se en utveckling med utbildning för servicejobb, lärlingsutbildningar och yrkeshögskoleutbildningar som vi tidigare haft behöver vi komma i gång med igen.
Linda Frohm, M, beskriver kompetensförsörjningen med orden "på riktigt den absolut svåraste nöten att knäcka":
– Vi är för få, vi måste bli fler, vi måste bli en mer attraktiv kommun och alla som kan jobba ska jobba. Vi måste känna till näringslivet och företagen i Kalix och skräddarsy utbildningar på kommunal nivå för att tillfredsställa de behoven.
Inga-Lis Samuelsson, C, beskriver också frågan som "den största utmaningen vi har":
– Vi vill stärka yrkes- och studievägledarnas roll, de kan ha nära kontakt med företagen och på så vis vara uppdaterade om företagens behov. Människor måste vilja stanna kvar i Kalix och vilja flytta hit. Föreningslivet är väldigt viktigt för att människor ska trivas.
Sven Nordlund, Mp, beskriver det hela som ett pussel, alla delar behöver vara bra för att människor ska vilja bo här:
– Många unga kvinnor lämnar länet. Vi behöver en analys av vad som saknas och vi behöver fortsatt samverkan med andra kommuner i exempelvis utbildningsfrågor.
Susanne Andersson, S, säger att det krävs att Kalix får en inflyttning:
– En jättestor och viktig fråga. Vi jobbar med attraktivitet för ungdomar, vi behöver göra mer. Vad skulle få ungdomarna att vilja stanna och jobba här i Kalix och fler att vilja flytta hit?
Carl Otto Gählman, FiK, säger "alla måste agera i frågan":
– Vi behöver se över utbildningar på olika nivåer, även kortare eftergymnasiala utbildningar, och samarbeta med företagen för att motsvara behoven.
I Svenskt näringslivs ranking har Kalix placering 261 (av 290 möjliga) för 2021.
95 företag har svarat på enkäten och 30,5 procent tycker att näringslivsklimatet i Kalix är bra.
Inga-Lis Samuelsson, C:
– Företagen är ryggraden i kommunen, men när vi ska fatta beslut, då vågar vi inte tro på företagen. Vi jobbar hårt med frågan, men får inte gehör hos de styrande (S, V, Mp - reds anm.).
Linda Frohm, M:
– Det är helt oacceptabelt att vi år efter år ligger så dåligt i rankningen. Det finns tyvärr en kultur av att offentlig verksamhet är bättre på allt, oavsett det handlar om att ha nöjen, driva café på Vassholmen, konferensanläggning eller hemtjänst. Vi tror att den inställningen har stor negativ betydelse för Kalix.
Susanne Andersson, S:
– Vi är inte nöjda när vi år efter år ligger långt ned. Vi anställer nu en näringslivsstrateg och jobbar vidare med frågan. Vi funderar också på varför vi inte stiger i rankingen trots olika insatser. Vi måste tillsammans jobba ännu smartare. Jag sätter mig gärna ned med Kalixföretagarna, ni är välkomna till möte i kommunförvaltningen.