Junilistan satsar på fyra mandat

- EU ska inte lägga sig i skogspolitiken, den klarar vi så bra själva. Det anser junilistans partiledare Sören Wibe som besökte Kalix på måndagen.  -  En egen skogspolitik inom EU vore livsfarligt, det gynnar inte Sverige, säger han.

NYA MÅL. Målet för junilistan är fyra mandat vid kommande EU-val. För att nå dit har Sören Wibe  tagit deltidstjänstledigt från sitt ordinarie jobb till förmån för partiarbetet.

NYA MÅL. Målet för junilistan är fyra mandat vid kommande EU-val. För att nå dit har Sören Wibe tagit deltidstjänstledigt från sitt ordinarie jobb till förmån för partiarbetet.

Foto:

KALIX2008-09-16 06:00
Nästa år hålls val till EU-parlamentet vilket är orsaken till Sören Wibes besök runt om i landet. Som ny partiledare tillsammans med Annika Eriksson gäller det att göra sig känd och nå ut med sitt budskap - inte minst för att uppnå målsättningen inför EU-valet 2009. -  Vi fick tre mandat förra året, nu är vårt mål minst fyra mandat, säger han. Skolbesök
Utöver ett allmänt möte på måndagskvällen besökte partiledaren och tillika professorn i skogsekonomi vid Statens lantbruksunversitet i Umeå, elever på på Kalix naturbruksgymnasium som fick ta del hans EU-kritiska ståndpunkter. Planerna på en gemensam skogspolitik inom EU var en av dem. En fråga som Sverige tidigare har varit motståndare till men inte längre, enligt Sören Wibe. -  Det har skett en liten positionsförflyttning, i dag finns det tentakler ute för en gemensam skogsutveckling och det vore livsfarligt. EU ska inte lägga sig i det för det sköter vi bäst själva, säger han. Jakten, reservat, vilka träd som får planteras och stöd till återplantering är några av de områden som EU kan komma att påverka, enligt Sören Wibe. -  Sedan Lissabonfördragets tillkomst har det skett kontinuerliga framstötar från parlamentet att EU ska lägga sig i skogspolitiken. Det har tagits upp som en fråga att infoga under energipolitiken, säger han. Absurt
EU:s strukturfonder är ett annat område som kritiseras av Sören Wibe. I dag betalar Norrbotten 750 miljoner kronor i årlig avgift men får endast tillbaka 250 miljoner. Dessutom får de inte ges till näringslivsstöd vilket innebär att de inte medverkar till några nya jobb, enligt Sören Wibe. -  Det är helt absurt att EU ska bestämma vart pengarna ska gå. Då vore det bättre att betala ut dem till länsstyrelsen som får avgöra vad de ska användas till, säger han. EU-motståndet till trots så förespråkar inte Sören Wibe ett utträde. Det finns också fördelar med unionen som det fria handelsutbytet samt möjligheten att studera och söka jobb. Däremot vill han ha bort den stora kolossen. -  EFTA var idealet på europeiskt samarbete. Så skulle det se ut även idag, säger han.

Fakta/Junilistan

Partiet som bildades 2004 är ett tvärpolitiskt parti med en EU-kritisk profil

I dag har Junilistan två partiledare: Sören Wibe och Annika Eriksson. I Europaparlamentsvalet fick partiet 14,5 procent av rösterna och tre av 19 svenska mandat. w I riksdagsvalet fick partiet under 0,5 procent av rösterna. Junilistan ställer inte upp i nästa riksdagsval.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om