Jordbävningen blev startskottet

En jordbävning i den turkiska staden Izmit förde 32-årige Baykal Özbelek till Sverige och så småningom Sangis. Där har han byggt upp sin vägkrog Route E4 som öppnade i januari.  -  Jag har fått så mycket stöd från människorna här. Nu vill jag göra något bra för Sangis och för gästerna, säger han.

MÖTESPLATS. Lena Isaksson och Besim Gulec står för maten. Tillsammans med dem vill Baylak Özbelek, mitten, skapa en mötesplats som gästerna ska minnas.

MÖTESPLATS. Lena Isaksson och Besim Gulec står för maten. Tillsammans med dem vill Baylak Özbelek, mitten, skapa en mötesplats som gästerna ska minnas.

Foto: Britt-Louise Spets

KALIX2008-04-24 06:00
För nio år bodde Baykal Özbelek med sin familj i en förort till den turkiska staden Izmit, tio mil från Istanbul. I augusti 1999 drabbades staden av en stor jordbävning och familjens hus rasade samman. Baykal Özbelek fick en vägg över sig men drogs fram av sin mamma som räddade hans liv - efter det fanns oron för en återupprepning alltid inom honom, därför bestämde han sig för att lämna Turkiet. I december år 2000 kom han till Migrationsverkets anläggning i Solna, men han ville till ett lugnare ställe. På en karta såg han namnet Boden och därmed var det klart. -  Boden började på B som mitt namn, därför valde jag att flytta dit. Svårigheter
Vinter var ett okänt begrepp, men den har inte avskräckt honom. Norrbotten tilltalar honom och här vill han bo. Efter drygt tre års jobb i Boden utbildade han sig till licenssvetsare via Lernia i Kalix. Vid en resa till Haparanda med gode vännen, Besim Gulec såg han en tom industrilokal som låg intill E 4 i Sangis. Och därmed var tanken född. -  Jag såg potentialen för en restaurang, säger han. Hans dröm blev till verklighet. I juli 2007 började han och Besim Gulec att bygga om lokalerna som tidigare hade inhyst ett snickeri. Arbetet har inte alltid varit lätt, bara kontakten med de svenska myndigheterna har krävt mycket. -  Allt pappersarbete har varit jobbigt, det är mycket mer av det i Sverige än i Turkiet men det har gått bra ändå, säger han. Stöd
Stor hjälp har han fått av både bybor som bistått med goda råd och uppmuntran och andra människor i kommunen och det är han tacksam för. -  Vi har fått så mycket stöd. Människor har visat sitt intresse och undrat hur det går och det ger ett ovärderligt stöd. Via dem har vi kunnat få tips och råd om det är något vi har funderat över. I januari 2008 slogs portarna upp. Och kundtillströmningen blev större än förväntat. I dag har Baykal Özbelek en fast kundkrets som tar del av utbudet på menyn. Många matgäster är Ikea-besökare och kommer från hela Norrland, men även norrmän och danskar har hittat till Sangis. -  Jag är så stolt. Tillsammans med mina vänner och rådgivare har vi lyckats, säger han. Ett minne
I dag består verksamheten av lunchservering och à la carte, dessutom finns både pub och nattklubb under helgerna. Baykal Özbeleks mål är att skapa en miljö där gästerna kan känna sig trygga och njuta av god mat. Närmast ska parkeringen ställas i ordning och till sommaren hoppas han på många och långväga gäster likväl som ortsbor. Mötet med alla människor är det bästa med jobbet, säger han. - Genom att möta nya människor lär man sig så mycket. Och som främsta mål vill han skapa ett oförglömligt minne från Sangis och krogen.-  Det här är en fin plats och ska bli ett ställe man kommer ihåg, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om