Avverkningsplaner i skärgården - stugägare protesterar

En markägare på Granön i Kalix skärgård planerar att avverka 72 hektar skog, eller två tredjedelar av all skog, på ön. "Jag är förvånad över att det kan gå till på det här sättet" säger Maria Stoltz, en av stugägarna på ön.

Maria Stoltz och familjens stuga på Granön. "Det här är ett område som vi är rädda om" säger Maria Stoltz.

Maria Stoltz och familjens stuga på Granön. "Det här är ett område som vi är rädda om" säger Maria Stoltz.

Foto: Privat

Kalix2022-09-23 06:00

Granön ligger i Kalix yttre skärgård, mellan nationalparken Sandskär och naturreservatet Björn.

Här finns ett tiotal stugägare, Maria Stoltz är en av dem.

– Jag upptäckte skogsavverkningsplanerna en dag i vintras, efter jul och nyår, när vi åkte ut till stugan och såg att SCA hade märkt ut vilka träd som ska tas bort. Några träd närmast stugan var sparade, men de kommer naturligtvis att åka ned i höststormarna när de står så oskyddat. Det här påverkar oss mycket negativt, det här är ett område som vi är rädda om, säger Maria Stoltz som tillägger:

– Jag är förvånad över att det inte finns någon informationsskydighet till fastighetsägare på ön. Jag ringde länsstyrelsen, kommunen, Skogsstyrelsen och SCA men alla sköt ifrån sig frågan trots att det krävs inventering innan man gör en sådan här avverkning. Kalix kommun som marknadsför sig som skärgårdskommun, hur ser de på detta?

Maria Stoltz säger att hon anser att den enda part som privatpersoner kan få hjälp av i sådana här frågor är Naturskyddsföreningen.

– Tack vare Naturskyddsföreningen har vi lärt oss inventera och vi har bland annat hittat ängar av orkidéer från 300 olika lokala grupper, de blommar innan midsommar vilket är förklaringen till att vi inte sett dem tidigare. Det finns också den fridlysta huggormen samt havsörn, ormvråk, fiskgjuse, orre, järpe, tjäder och spillkråka på ön. Ingenting av det finns dokumenterat i någon inventering. Nu vet vi att sådana här uppgifter ska läggas in i Artdatabasen, om man är rädd om ett område.

Maj Aspebo är Naturskyddsföreningens länsförbunds skogskontaktperson.

Hon säger att det är ung skog som finns på Granön och att djurlivet på ön i princip skulle utplånas om avverkningsplanerna blir verklighet.

– Djuren kan inte vara kvar där om skogen försvinner, avverkningen skulle slå ut den biologiska mångfalden. Vi behöver driva folkbildning i dessa frågor, vad är skillnaden mellan ett plantage och en skog, jo, plantage är en virkesåker. Vad blir konsekvenserna av att vi avverkar skogen, jo, att vi skapar en monokultur med stora konsekvenser för olika arter och sociala värden försvinner, säger Maj Aspebo.

Kommunalrådet Susanne Andersson, S, har bett att få återkomma i frågan.

Norr Media har upprepat sökt markägaren utan resultat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!