"På väg mot jämställda och attraktiva kommuner" är ett utvecklingsarbete som pågår mellan 2018–2021 i fem kommuner i Norrbotten, varav Kalix är en. Dessa kommuner ska få stöd att införliva den europeiska deklarationen för jämställdhet som lanserades 2006 av de europeiska kommun- och regionförbundens samarbetsorganisation Council of European Municipalities and Regions (CEMR).
Projektet drivs av Norrbottens Kommuner och delfinansieras av Region Norrbotten och Luleå tekniska universitet bidrar med kunskapsstöd. Det man vill göra är pröva nya arbetssätt och skapa långsiktiga processer.
Eva Krispinsson, skolkurator i Kalix, har varit projektsamordnare i en pilotverksamhet i Ytterbyns och Innanbäckens skolor.
– Vi har tittat på hur meritvärdena skilde sig mellan pojkar och flickor vid ansökan till gymnasiet. Pojkar har lägre meritvärden och man har i många år funderat på vad det beror på. Nu fick vi tillfälle att jobba konkret med det i projektet.
Lärarna och rektorn har bjudit in föreläsare och läst på i litteraturen för att lära sig mer om vad forskningen kommit fram till om normer som utgör ett hinder för barns och ungas utveckling. Eva Krispinson har intervjuat elever och pedagoger om hur de ser på jämställdhet och tillsammans med eleverna har pedagogerna funderat på vad de själva kan göra för att få det mer jämställt i klassrummen.
Eleverna har fått jobba med faktatexter, dramaövningar, filmer, kollage och rollspel. De har pratat om skojbråk, maktlekar och härskartekniker, haft författarbesök och köpt in normkritisk litteratur.
– Vi vet att skolor som jobbar med att bryta traditionella könsnormer är gynnsammare för både pojkar och flickor.
I förskolorklasser och på fritids har man sett över lär- och lekmiljöerna, så att de inte är könsstereotypa och så att de används av både pojkar och flickor.
Redan har de sett att kränkningarna har minskat, men om arbetet långsiktigt leder till framgång och förbättrade betyg är för tidigt att säga, konstaterar hon.
– Nu gäller det att se till att det här läggs in i den ordinarie verksamheten och det är inskrivit i planen att vi ska jobba med jämställdhet för ökad trygghet, att man ska få vara den man är, utan att kön spelar roll, och välja utifrån sina egna personliga förutsättningar utan att bli trakasserad och utan att det finns förväntningar på hur man ska vara.