Björn Brismo har arbetat i 30 år inom sjukvården, senast som sjuksköterska.
– Jag har jobbat i Afrika. Så, hur många patienter kan jag ha? Jag kan ha 100 patienter, men då är det fler som dör, säger Björn Brismo som efterlyser tydlighet.
– I Afrika var ledningen öppen med att det finns inte tillräckliga resurser. Jag tycker att sjukhusledningen här ska säga som det är, vi sänker kvaliteten och det får konsekvenser. Patientsäkerheten är kraftigt försämrad och arbetsmiljön ohållbar.
Natten till måndag arbetade Björn Brismo sitt sista arbetspass vid avdelning två, Kalix sjukhus.
Det är brist på sjuksköterskor och avdelning två och tre har därför slagits ihop. Antalet vårdplatser har minskat till elva patienter med möjlighet till en plats till på vardera avdelning, alltså totalt 24 platser.
– När jag kom till jobbet hade vi, som så ofta, full beläggning och överbeläggning, 24 patienter, säger Björn Brismo.
Björn Brismo berättar om sista natten:
– Klockan 03.09 på natten meddelar läkare att han höjer antalet platser, för det kan han. Och vips har vi det patientantal vi ständigt lovas att vi aldrig ska ha. På andra sjukhus stannar patienterna på akuten fram till plats på avdelningarna finns. Varför? Jo, antalet vårdplatser är ju satt för att man ska kunna bibehålla patientsäkerhet och vad man anser att bemanning och utrustning klarar av.
Björn Brismo säger att han, när inläggningen var ett faktum, ringde Piteå älvdals sjukhus.
– Det sägs att vi ska samarbeta i Norrbotten och när det här hände ringde jag akuten i Piteå och frågade om platstillgång. Det är inte mitt jobb, men jag var förbannad och ville veta. De hade fyra platser lediga.
I december förra året skrev Björn Brismo ett brev till sjukhuschef Annica Åström och ytterligare en chef.
”Så, man minskar antalet platser för att kunna jobba med mindre personal – och sedan ökar man antalet platser? Lysande” inleds brevet som handlar om problematiken och bristen på vad Björn Brismo beskriver som en hållbar policy i frågan.
Björn Brismo beskriver det som att sjukhusledningen ”gjort hela året till sommar” vilket betyder att den tidvis extremt ansträngda situationen som råder om somrarna nu är året om.
– Sjuksköterskebrist? Ja men tacka fan för det, säger Björn Brismo innan han återgår till det för dagen nya arbetet med att gräva inför fiberdragningen på flygfältsområdet.
– Jag kanske återvänder till sjukvården, men jag jobbar aldrig mer en semesterperiod på Kalix sjukhus.