IVO konstaterar brister på Johannisberg – ungdom hölls isolerad

Inspektion för vård och omsorg konstaterar brister i verksamheten på Johannisberg i Kalix, efter att en ungdom vårdats enskilt och att man inte arbetat aktivt för att häva isoleringen så snart som möjligt.

Johannisberg Sis-hem Kalix

Johannisberg Sis-hem Kalix

Foto: Lars-Göran Norlin

Kalix2024-07-09 16:18

Det är efter ett klagomål från en ungdom som vårdades i enskildhet som IVO inledde en tillsyn av Johannisberg i Kalix. Ungdomen ska ha klagat på att han var isolerad under cirka 20 timmar av dygnet och endast hade sällskap av personal under en timme.

Tillsynens fokus har varit om SiS uppfyllt kravet på att den som vårdas i enskildhet ska ha ständig tillgång till personal och huruvida man försökt motverka att vården i enskildhet blir isolerande. Även om vården anpassats efter ungdomens individuella vårdbehov och om man fortlöpande prövat och omprövat frågan om vården i enskildhet inom sju dagars tid.

IVO konstaterar ett par brister i verksamheten. Dels har man inte arbetat aktivt för att vården i enskildhet ska upphöra så snart som möjligt och dels har man vid ett tillfälle underlåtit att ompröva beslut om vård i enskildhet senaste sju dagar efter det senaste beslutet.

Ungdomen i fråga kom till ungdomshemmet i slutet av december 2021 och beslut om enskild vård togs omgående då personal fick kännedom om att andra intagna planerade att skada honom. Vården i enskildhet upphörde först i mitten av augusti 2022 och i september flyttades ungdomen till ett annat ungdomshem.

IVO väljer inte att begära någon ytterligare redovisning från SiS då det inte finns några åtgärder att vidta för att avhjälpa ett pågående missförhållande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!