Italienare på löjromsgala
På lördag anordnas den tredje löjromsgalan i Kalix, samtidigt kommer 29 italienare till länet för att lära sig mer om våra norrbottniska råvaror.
MATMÖTE. Linda Frohm garnerar en löjroms panacotta med basilika.
Foto: Greta Sköld
Det är en blandning av elever, kockar och restauranglärare som under åtta hektiska dagar ska studera gången från löjfiske till färdig löjrom, men även hur det går att använda sig av det norrbottniska skafferiet. Initiativtagaren till besöket, som är ett pilotprojekt finansierat av EU, är Linda Frohm, en av delägarna Hotell Valhall.Idén till projektet fick Linda Frohm när hon var nere i Italien via det så kallade SERN- projektet, som syftar på att ta vara på våra olika länders styrkor. Sverige får exempelvis råd om skolstruktur samtidigt som vi lär italienska representanter hur vår äldreomsorg fungerar. Mer kunskap
Frohm vill givetvis ta alla tillfällen i akt att marknadsföra det fantastiska med Norrbotten men kände att det behövdes mer kunskap om våra råvaror i Italien. - Jag tyckte det borde finnas bättre sätt att marknadsföra våra råvaror än att bara skicka dem till restauranger i Italien, då kom jag på detta samarbete som står på tre ben, berättar Frohm.Besökarna kommer från den italienska provinsen Parma, som har 50 namnskyddade produkter, där maten och i synnerhet den lokalproducerade är väldigt viktig. Där är det hög status att jobba inom hotell och restaurang och det är en annan industri enbart exporten och importen av bra råvaror. Trots att det inte startade något hotell- och restaurangprogram på gymnasiet i Kalix 2007, så är det med äldre elever på Furuhedskolan och på Strömbackaskolan som eleverna från Parma ska träna sig i att laga med norrbottniska råvaror.- Vi behöver ändra vår attityd, inom branchen, hotell- och restaurangbranschen handlar inte längre om att bara bära tallrikar, i dag krävs det bland annat utbildning och goda språkkunskaper, säger Linda Frohm.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!