Valter Lindh är ledamot i socialnämnden och i socialnämndens arbetsutskott.
I den sistnämnda rollen är han med och tar beslut om att barn ska placeras i familjehem.
Ibland håller barnets föräldrar med, ibland håller de inte med.
– Vi träffar föräldrar som inte vill att deras barn ska tas ifrån dem. Vi träffar föräldrar som gråter och är helt förtvivlade för att vi tar deras barn i från dem. Jag säger vi, för det är vi politiker som gör det. Socialsekreterarna har kunskaperna och gör bedömningarna, men det är vi politiker som tar besluten, säger Valter Lindh som varit med om fall där han helst sett en annan utgång.
Valter Lindh tog upp saken på socialnämndens sammanträde härom dagen.
De fall han pratar om, är de fall där han ser andra möjligheter.
– Skulle vi med föräldrautbildning och familjestöd kunna behålla barnen hos föräldrarna? Jag tycker att vi har släppt i väg barn som med lite stöd och hjälp till familjen hade kunnat bo kvar.
Valter Lindh säger det inte är så enkelt som att säga nej till en familjehemsplacering, utan att ha något annat att komma med – och där kommer utbildning och stöd in i bilden.
– Det finns många olika modeller som innebär att kommunen kan hjälpa föräldrar att klara uppgiften.
Barnperspektivet?– Vi har absolut barnperspektivet om vi hjälper fler barn att bo kvar hos sina föräldrar, för det är ofta vad barnen vill. Jag tycker att vi ska jobba mer med detta, säger Valter Lindh.
Maud Lundbäck (S), ordförande i socialnämnden, säger att frågan kommer upp på nästa arbetsutskott.
– Självklart ska vi placera så få barn som möjligt, säger Maud Lundbäck.
Hur nå dit?– Vi arbetar med olika öppenvårdslösningar. Nu ser vi på hur vi kan jobba vidare med det, hur vi kan öka insatserna i familjerna, med målet att inte placera barn i någon större utsträckning, säger Maud Lundbäck.
– Men ibland måste vi ändå placera barn och då är kommunens egna familjehem den bästa lösningen. Vi har ett stort behov av familjehem i Kalix. Det är barn i alla åldrar, från spädbarn till tonåringar, som ibland behöver komma till en annan familj. Målet är att barnet ska komma tillbaks till sin familj och att familjen får det stöd de behöver. Alla barn ska ha en trygg uppväxt, säger Maud Lundbäck.