Idag inleds rättegång i misstänkta knivmordet

Idag inleds rättegången mot den man som misstänks ha mördat sin granne i Innanbäcken utanför Kalix i januari. Omfattande teknisk bevisning kan komma att fälla mannen.

Mordrättegång. Den 39-årige mannen under häktningsförhandlingen. Idag inleds rättegången i Haparanda tingsrätt.

Mordrättegång. Den 39-årige mannen under häktningsförhandlingen. Idag inleds rättegången i Haparanda tingsrätt.

Foto: Linnéa Bergenudd

Kalix2015-03-17 07:00

Rättegången pågår under två dagar i Haparanda tingsrätt, med start idag – tisdag. Mannen har förutom mordåtalet andra åtal gällande misshandel och skadegörelse mot sig som också kommer tas upp under huvudförhandlingen. Bland annat ska han hänsynslöst ha slagit ner och misshandlat en försvarslös person med upprepade slag mot huvudet.

De två männen bodde grannar med varandra i Innanbäcken utanför Kalix och brukade dricka tillsammans, något som ska ha utökats till flera gånger i veckan under tiden innan den äldre mannen dog. Under mordkvällen drack de två tillsammans när de började bråka om militära saker, uppger 39-åringen i förhör med polisen. Den misstänkte mannen säger att han fått ett slag av mannen i 65-årsåldern.

"Jag vet inte exakt vad vi skrev eller vad vi sa eller någonting men hur ska jag säga, när jag kvicknade till kände jag att något hemskt hade hänt" säger mannen i ett av de tidiga förhören.

Den bilden har försvarssidan hållit fast vid, en del av bevisningen är bilder på de skador som den misstänkte hade när han greps, bland annat ett svullet öga och skador på ena handen. Mannen säger sig inte ha några minnesbilder kring vad som hände efter att han blivit slagen. När prover togs senare under kvällen hade den misstänkte 39-åringen 1,73 promille alkohol i blodet och han också hade tagit narkotikaklassade preparat.

– Han kan varken erkänna eller förneka i och med att han inte har några minnesbilder av händelsen, säger Marko Tuhkanen som försvarar 39-åringen.

Åklagarens tekniska bevisning är omfattande. Den misstänkte mannens kläder har blodstänk på sig, ett knivblock hittades i huset med en kniv saknad och utdrag från den misstänktes telefonhistorik visar att han under kvällen hade telefonkontakt med sin lillasyster och sagt till henne att han att han gjort något hemskt. Det var efter ett samtal till SOS-alarm som polisen ryckte ut till huset i Innanbäcken, utdrag från samtal med larmoperatören visar att det var den misstänktes föräldrar som larmade SOS. Åklagaren kommer kalla ett antal vittnen för att motbevisa att den avlidne mannen varit i stånd att attackera 39-åringen.

– Det är mycket som talar emot honom trots att han varken erkänner eller förnekar, säger vice chefsåklagare Mikael Lundqvist.

Det här har hänt

Några minuter efter klockan åtta på kvällen den 8 januari larmades polisen om våldsamheter i ett hus i Innanbäcken utanför Kalix. En man i 65-årsåldern hittades död och en 39-årig man greps på plats, misstänkt för mord. Mannen hade tillfogats så brutala skador att han förblött. Den 39-årige Kalixbon ska ha knivhuggit mannen i halsen och slagit honom med eller utan tillhygge. Mannens skallben spräcktes. Den misstänkte gärningsmannen har suttit häktad sedan händelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om