– Vi har arbetat målmedvetet med det här sedan år 2007 då snittet låg på ungefär 50-60 minuter, säger Torbjörn Resin, enhetschef på IVAK på Kalix Sjukhus.
Han säger att det första som gjordes var att mäta tiden för att kunna felsöka varför arbetet dröjer. Sedan har de jobbat med att strukturera upp verksamheten på flera olika plan, och sett till att alla i personalen varit med och känt sig delaktig. En viktig aspekt har varit att anställa fast personal med bred kompetens i den mån det har varit möjligt.
– Det gör att personalen bryr sig mer om verksamheten och man kan arbeta mer långsiktigt, säger han.
Det har också visat sig vara positivt att låta ambulanspersonalen ta mer ansvar och redan i deras möte med patienten avgöra om det behövs akutvård eller inte.
Många gånger räcker ett besök på vårdcentralen nästa dag, och patienten slipper sitta och vänta i onödan, samtidigt som fler akutvårdsplatser kan hållas öppna.
Moa Bjerner är läkare på akutmottagningen och säger att det är svårt att peka ut exakt inom vilka områden akutmottagningen har effektiviserat sig, eftersom det är många faktorer som spelar in. Bland annat måste de olika instanserna på sjukhuset såsom labb och röntgen fungera bra i förhållande till varandra för att väntetiderna ska minska.
– Nu är det bara legitimerade läkare och inga AT-läkare på akuten vilket också gör skillnad, säger hon.
Det gör att läkarna är mer rutinerade och har en bredare kompetens, vilket i sin tur gör att arbetet går snabbare. Hon tror inte att det finns något färdigt koncept på hur man lyckas hålla nere väntetiderna och påpekar att alla akutmottagningar har olika förutsättningar att jobba mot. I Kalix är avstånden till akuten en utmaning.
– Det viktiga är att våga se att man inte är perfekt, det finns alltid något att förbättra, säger hon.
Sjuksköterskan Ida Olsson berättar att en av fördelarna på akutmottagningen är att alla i personalen är ett jättebra team där alla räknas. Hon tycker det är viktigt att ta egna initiativ för att underlätta för läkarna. Om man vet vad en patient söker för kan prover tas direkt och då minskar väntetiden avsevärt.
– Annars är mycket ogjort när patienten väl får tid hos läkaren, säger hon.
Torbjörn Resin säger att det är kul att något positivt lyfts fram inom sjukvården, och menar att det lönar sig att arbeta med förbättringar bara man är uthållig.
– Men i första hand är det personalen som ska ha all cred för de goda siffrorna, utan dem hade det aldrig gått, säger han.