Hundratals på hemvärnsutbildning utanför Kalix

I områdena kring Lombens skjutfält och Grubbnäsuddens läger genomför Hemvärnet under några dagar befattningsutbildning. Mellan 200-300 personer från flera kommuner i länet beräknas delta.

"Man lär sig något nytt varje övning", säger fältkocken Millah Öman från Kalix.

"Man lär sig något nytt varje övning", säger fältkocken Millah Öman från Kalix.

Foto: Nellie Andersson

Kalix2021-08-20 20:30

På golvet i matsalen vid Lombens skjutfält ligger en person. Medan några står och tittar på visar någon annan hur personen på golvet ska tas om hand på bästa sätt. I byggnaden pågår nämligen övningar för sjukvårdspersonal inom Hemvärnet. Timo Erikoinen är läkare och utbildar under fredagsförmiddagen personal inom taktiskt omhändertagande i strid, TOS.

– De absolut tuffaste momenten. En explosion har skett, man blir beskjuten. Hur du med enkla åtgärder kan rädda liv, säger han.

Lizette Lönnelid gick med i Hemvärnet i maj och det är hennes första övning. Till vardags jobbar hon som IVA-sjuksköterska i Gällivare och tanken är att hon ska bli kompanisjuksköterska i Överkalix kompani.
Hon blev värvad till Hemvärnet av en jaktkollega och än så länge har hon inte ångrat sig.

– Det är jätteroligt, och gemenskapen. Man träffar så många olika människor och alla har olika bakgrund och åldrar.

Sjukvård är bara en del som hemvärnet tränar på under dagarna. En bit bort, vid Grubbnäsuddens, läger pågår annan aktivitet.
Bakom ett gul-svart plastbrand står Millah Öman från Kalix och rör i en stor panna med potatismos. Hon har varit med i Hemvärnet under fem år och hela tiden arbetat med mat som fältkock.

– Jag lagar ju inte mat annars, så det var en omställning. Sedan fastnade jag, säger hon.

Nils-Göran Strömbäck är chef för gränsjägarbataljonen i området och räknar att mellan 200-300 personer är med under befattningsutbildningen.

– Det vi utbildar dem i under den här övningen, det är en mängd utbildningsinsatser beroende på vilken uppgift de har, säger han och berättar att det bland annat kan handla om allt från sjukvård till arbete med bevakningshundar, utbildning i ledning och utbildning i strid för soldater.

Hemvärnet är en del av Försvarsmaktens insatsorganisation och har till uppgift att arbeta med allt från stöd till samhället vid svåra påfrestningar i fred till väpnad strid i krig.
Dean Walldén är chef för Lapplandsjägargruppen, en utbildningsgrupp som är till för att stödja och utveckla bland annat Gränsjägarbataljonen. Att övningar som dessa genomförs ser han som viktigt.

– Vi har ett begränsat antal dagar vi kan utbilda Hemvärnet på. Då är det viktigt att det blir bra kvalité och att de känner att de utvecklas, så det är superviktigt.

Övningen pågår till och med söndag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!