Hund bet ihjäl annan hund – nu utreds ägaren

En hundägare i Kalix har anmälts till länsstyrelsen efter att hennes hundar bitit ihjäl en annan, betydligt mindre, hund. Även ägaren till hunden som dödades blev biten och fick sys i båda händerna.

Länsstyrelsen utreder om en hundägare i Kalix har brustit i sin tillsyn. Anna Modig, enhetschef Djurskydds-och veterinärenheten, berättar om ärendet.

Länsstyrelsen utreder om en hundägare i Kalix har brustit i sin tillsyn. Anna Modig, enhetschef Djurskydds-och veterinärenheten, berättar om ärendet.

Foto: Tommy Lundqvist

Kalix2023-10-03 16:00

Vid flera tillfällen har hundägaren anmälts för att ha brustit i tillsynen av sina hundar och i förra veckan dök ett nytt ärende upp hos länsstyrelsen, efter att en hund bitits ihjäl samtidigt som ägaren skadades.

Så sent som i maj i år förelades hundägaren att hålla sina två hundar kopplade och se till att endast tillräckligt starka personer rastar dem. Bakgrunden var tre anmälningar om att hundarna sprungit lösa och stört omgivningen, vilket vi rapporterat om tidigare.

Enligt första anmälan skulle hundarna ha attackerat och skadat en annan hund, i det andra fallet ska en av hundarna ha jagat skoteråkare och försökt bita en person i benet. Efter det bestämde länsstyrelsen att hundarna måste hållas kopplade vid rastning.

Den tredje händelsen skedde i mars i år då en av hundarna kom rusande med kopplet hängande efter sig och hoppade mot en kvinna som skyddade sin lilla hund i famnen. Enligt anmälan ska hundarna ofta sprungit lösa i området.

Det har dock hundägaren förnekat. Hon har sagt att hon tappat hunden för att kopplet gått sönder.

I beslutet skrev länsstyrelsen att hundarna vid ett flertal tillfällen varit lösspringande utan tillräcklig tillsyn, att hundägaren brustit i tillsynen och inte vidtagit tillräckliga åtgärder efter den första incidenten. Enligt länsstyrelsen måste hundägaren hålla hundarna kopplade med ett högst två meter långt, fast koppel.

– Hundägaren ska dessutom se till att endast tillräckligt starka personer får rasta hundarna och den personen måste kunna hålla dem från andra personer och hundar, säger Anna Modig, enhetschef på djurskydds-och veterinärenheten på Länsstyrelsen i Norrbotten.

Den senaste händelsen som inträffade förra veckan är nu under handläggning.

– Koppeltvånget gäller fortfarande för hundägaren. De åtgärder vi kan ta till nu är att hundarna måste ha munkorg. Vi kan också omhänderta hundarna och placera dem på en uppställningsplats för utredning. Utredningen innebär både en veterinärundersökning och en mentalbesiktning som polisen utför. Efter utredning fattas beslut i ärendet, säger Anna Modig.

Det handlar bland annat om att utreda om det finns förklaringar till hundens agerande.

– Efter utredning kan det fattas beslut om avlivning, att hunden ska säljas eller överlåtas till annan person. Hundägaren kan även få tillbaka sina hundar, även om det är ovanligt, säger Anna Modig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!