Hotellägarna om stora krisåret: "Det blev värre"

Allt raserades från en dag till en annan. "Det blev värre än jag trodde" säger både Johan Frohm, vd hotell Valhall, och Patric Weiberg, vd hotell Gamla Staden, efter ett år med coronakrisen.

"Vi har känt ett enormt stöd av Kalixborna under krisen" säger Johan Frohm.

"Vi har känt ett enormt stöd av Kalixborna under krisen" säger Johan Frohm.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2021-03-25 20:35

Vi berättade för ett år sedan om hur hotellägarna upplevde coronakrisen som bara dagar tidigare hade ändrat allt.

– I princip alla bokningar försvann, det blev ett jättetapp på extremt kort tid. Vi förlorade kanske 60 procent av vår omsättning i ett slag, sade Johan Frohm då.

– Allt raseras från en dag till en annan. Det är hemskt, jag är vaken på nätterna och undrar när den här mardrömmen är över, sade Patric Weiberg då.

Johan Frohm och Patric Weiberg beskriver båda ett år med krisen som att den blev värre än de då trodde.

Båda beskriver hur det blev bättre mot sommaren, och kanske anade de en ljusning, för att sedan mötas av en höst och vinter med en än värre situation.

– Det har varit och är jättetufft. Vår bransch var hårt reglerad från start, kanske hårdast av alla. Vi hade utskänkningstillstånd till klockan 22 men det ändrades innan jul till klockan 20, trots att det som vi ser det inte fanns några problem som behövde åtgärdas. Det slog sönder en redan hårt drabbad bransch ytterligare, säger Johan Frohm som tillägger att en stor utmaning finns i att fortfarande inte veta hur länge det här läget i pandemin varar. 

– Det är fortfarande jättetufft, värre nu än i början, när reserverna börjar ta slut. Jag tänker att det är så här för alla, vi går alla på knäna. Jag hoppas att företagen som nu finns kvar kring turism, restaurang och handel i Kalix ska överleva, för jag befarar att det som försvinner är borta eftersom det är för tufft att starta nytt i de branscherna på små orter, säger Patric Weiberg.

Hotell Valhall hade cirka 25 tillsvidareanställda och cirka 35 extra anställda, de tillsvidareanställda är kvar men permitterades tidigare och nu igen, de extra anställda har nästan inga timmar kvar i verksamheten.

– De extra anställda arbetade, innan corona, nästan 50 procent av den totala arbetade tiden här. Det är ännu en utmaning när vi ska återgå till det nya normala, när det nu blir, hur ska vi klara kompetensförsörjningen? Många som jobbade extra i branschen har gått till andra jobb, säger Johan Frohm.

Hotell Gamla Staden hade nio tillsvidareanställda, de åtta extra anställda fick sluta tidigt i krisen.

– Vi är sex tillsvidareanställda kvar och vi har lite extratimmar utöver det. Vi (Patric och hustrun Malin) jobbar väldigt mycket själva nu, säger Patric Weiberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!