Terttu Hemphälä, 70 år, bosatt i Innanbäcken välkomnar beslutet.
– Jag tycker det är bra. Det blir någonting nytt.
Själv kommer hon från Kemi i Finland, men har bott i Kalix i 50 år, varav 49 år i Innanbäcken, en by utanför Kalix där hon trivs bra.
– Jag träffade min man när jag var 18 år, och flyttade till Karlsborg och sedan köpte vi hus i Innanbäcken, berättar hon.
Kalix kommuns flaggpolicy har varit en följetong i kommunfullmäktige ända sedan juni 2015 då Marianne Sandström (SD) skrev en motion om oredan med flaggningen i Kalix.
Kalix kommun flaggar på allmänna flaggdagar på sina flaggstänger utanför kommunhuset. "Det finns dock även andra flaggstänger inom kommunen där man trots allmän flaggdag inte alltid väljer att hissa flaggan, exempelvis utanför Folkets hus", påtalar hon. Medborgare har uppmärksammat att kommunen bland annat under Veterandagen inte hissade flaggan utanför Folkets hus och det blev en fråga som diskuterades i olika grupper på Facebook. "Enligt undertecknad är det önskvärt att de fastigheter vilka Kalix kommun äger eller förvaltar och vilka innehar flaggstänger flaggar under de allmänna flaggdagarna".
Motionen lämnades till kommunstyrelsen för beredning och några månader senare beslutade kommunfullmäktige att bifalla motionen och ge kommunstyrelsen i uppdrag att tillsammans med samhällsbyggnadsnämnden ta fram en flaggpolicy.
Under beredningen kom det fram att det även fanns önskemål om att göra minoriteternas nationaldagar till flaggdagar.
I april i år antog kommunfullmäktige en policy för hur det ska flaggas i Kalix kommun. Utöver de allmänna flaggdagarna la man även till samernas nationaldag 6 februari, sverigefinnarnas dag 24 februari, romernas dag 8 april och tornedalingarnas dag 15 juli, de den aktuella minoritetsflaggan ska hissas tillsammans med svenska flaggan samt internationella kvinnodagen 8 mars och HBTQ-dagen 17 maj, då regnbågsflaggan ska hissas tillsammans med svenska flaggan.
Även på studentavslutningsdagen ska flaggor hissas på kommunens officiella flaggstänger. När kommunanställda eller ledamöter i olika kommunala nämnder och styrelser dör ska flaggan hissas på halv stång enligt vissa fastställda rutiner på uppdrag av chef eller ordförande och efter kontakt med anhöriga.
Flaggstänger vid förskolor, skolor, äldreboenden och fritidsanläggningar omfattas inte av policyns ska-krav, men policyn kan tjäna som vägledning.
Moderaternas Jimmy Väyrynen gjorde dessutom ett tilläggsyrkande – att flaggning även ska ske på Finlands självständighets dag 6 december. Partikollegan Linda Frohm yrkade att flaggning ska ske vid kommunfullmäktiges sammanträden. Yrkandena gick igenom.
Men följetongen var inte slut. I en motion inlämnad 7 juni skrev Jimmy Väryrnen (M) och Linus Häggström (M): "Ibland går beslut lite för fort även för ett engagerat oppositionsparti. Med denna motion vill vi uppmärksamma den flaggpolicy vi tagit i fullmäktige och dess brister. När svenska flaggan hissas i våra offentliga flaggstänger skall ej bara en flagga hissas. Det är skamligt och ser otroligt löjligt ut." De yrkade att vid de tillfällen då endast svenska flaggan ska hissas, så ska den hissas i samtliga flaggstänger vid respektive byggnad.
Kommunfullmäktige beslutade att lämna motionen till kommunstyrelsen för beredning och på kommunfullmäktige i oktober bifölls den.
Nu återstår att se om flaggföljetongen är över för den här gången.