Slog larm om vanvårdade djur – djurägare får förbud

En djurägare i Kalix kommun har fått förbud mot att ha hand om och hålla djur av länsstyrelsen. Vid kontrollerna var en häst, tre hundar och en katt i ett sådant dåligt skick att de behövde avlivas.

Enligt veterinären i länsstyrelsens rapport har hästarna lidit av undernäring och svält under en längre tid.

Enligt veterinären i länsstyrelsens rapport har hästarna lidit av undernäring och svält under en längre tid.

Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Kalix2023-10-25 18:00

Länsstyrelsen genomförde en oanmäld kontroll hos djurägaren då det hade inkommit klagomål på personens djurhållning av hästar. Vid besöket beslutade sig länsstyrelsen för att omedelbart omhänderta de två hästarna.

Den sammanfattande bedömningen hos veterinären visade på att båda hästarna hade tappat mycket hull och muskler. De hade varit underutfodrade och båda lidit av undernäring och svält under lång tid. Hästarna bedömdes även ha lidit av eftersatt hovvård under en längre tid.

undefined
Enligt veterinären i länsstyrelsens rapport har hästarna lidit av undernäring och svält under en längre tid.

Vid ett uppföljande veterinärbesök hos ena hästen upptäcktes även omfattande tandproblem. Det sammantaget med onormalt lång päls, dålig muskeluppbyggnad och PPID, en hormonell sjukdom, beslutade länsstyrelsen att hästen skulle avlivas.

Länsstyrelsen gjorde senare under sommaren en ny oanmäld kontroll hos djurägaren. Vid kontrollen fanns sex hundar och två katter på platsen. Länsstyrelsen bedömde att djuren var utsatta för lidande och beslutade att omedelbart omhänderta både hundarna och katterna. 

En valp och en katt togs direkt till veterinär och där konstaterades att båda var i ett sådant dåligt skick att de behövde avlivas av djurskyddsskäl. Länsstyrelsen skriver i sin rapport att katten var extremt mager, några tänder saknades, pälsen var av dålig kvalitet och katten visade tydlig smärta från flera leder. Valpen var täckt i avföring, luktade illa och hade rectalprolaps, det vill säga att bakersta delen av tarmen hade kommit ut. 

Övriga fem hundar och den kvarvarande katten veterinärundersöktes efter omhändertagandet.

undefined
På adressen fanns även ett flertal hundar och valpar. Några av dem var i ett sådant dåligt skick vid omhändertagandet att de behövde avlivas.

Bedömningen från veterinären var att samtliga fem hundar var skygga för människor och stressade i varierande grad. Enligt veterinären kunde hundarnas rädsla bero på otillräcklig socialisering och dålig behandling. Två av de fem hundarna avlivades senare. Den ena med anledning av ett neurologiskt lidande och den andra av säkerhetsskäl, då den visade på konstant rädsla kombinerat med aggressivitet.

De kvarvarande tre hundarna beslutade sig länsstyrelsen för att de skulle säljas eller överlåtas på annat sätt. Kattens allmäntillstånd vid undersökningen bedömdes som utan anmärkning. Veterinären bedömde vidare katten som social, kelig och lämplig att omplacera.

Djurägaren har nu i oktober fått ett beslut från länsstyrelsen om ett tillsvidare förbud att ha hand om och hålla djur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!