Vi har tidigare rapporterat om hur äldreboendena i Kalix kommun har rustat för den varma sommaren. Men nu riktar personal på flera boenden hård kritik mot kommunen över det varma inomhusklimatet.
– Att jobba i det här inomhusklimatet är ovärdigt, jag har valt att säga upp mig. Det blir hemskt höga temperaturer inomhus på sommaren, säger Mattias Burman från Näsbygården.
På boendena i Kalix finns ingen tillgång till aircondition och fläktar kan inte användas i allmänna utrymmen.
– Medicinsk ansvarig sjuksköterska har kommit med en rekommendation från vårdhygien om att vi inte får använda fläktar för att det virvlar runt hudpartiklar och baciller. Inomhusklimatet är ett återkommande problem varje sommar, säger Mona Hansson innan hon fortsätter:
– Nu har vi lyft det här till facket som har kontaktat vårat huvudskyddsombud som kommer till oss för att göra en skrivelse. Gör inte kommunen någonting åt det så går det vidare till arbetsmiljöverket.
Som en del i strategin för att tackla värmen erbjuder kommunen isglass till boende och personal, något som Mattias Burman inte ger mycket för.
– Det sänker ju inte värmen inomhus. Ska jag sätta en isglass mellan skinkorna och en under varje armhåla för att svalka mig?.
Även på boendet Skogsgläntan finns ett missnöje.
– Vår arbetsmiljö är under all kritik och så har det varit i flera år, vi har det varmt hela tiden. Man är konstant fuktig på kroppen, och huvudet fungerar inte, säger Lena Snell innan hon fortsätter:
– Vad som hade löst mycket är att få markiser, så att vi får skugga på fönsterna. För det enda vi har, är vanliga vita lägenhetspersienner.
Hon ställer sig kritisk till flera av direktiven från kommunens håll för att hantera värmen på boendet.
– Vätska, isglass och kalla efterrätter det sänker ju inte värmen inomhus, och det tror jag alla förstår. Och att få till fler korta pauser är också svårt, då vi har fullt upp hela tiden.
– Om något skulle vara rätt i det här så hade markiser och en ökad bemanning under sommaren hjälpt mycket för att vi skulle kunna ta fler extra pauser, säger Lena Snell.
Enligt Barbro Vaara, medicinsk ansvarig sjuksköterska kan personal använda fläktar på boendena med vissa restriktioner.
– Personalen kan använda fläktar när brukarna inte är där, som på natten eller när de är i sina lägenheter. Vårdhygien avråder fläktar i gemensamma utrymmen när brukarna vistas där för att minimera att de andas in viruspartiklar och drar på sig sjukdomar.
Från Kalix kommun har man förståelse för kritiken om inomhusklimatet.
– Från arbetsgivarens sida så tar vi det här på största allvar, och har förståelse för att det är mycket arbetsamt att jobba i värmen. Och då får vi tillsammans jobba med åtgärder för att göra det mildare och svalare, säger socialchef Anna-Lena Andersson.
– Vi har vårt systematiska arbetsmiljöarbete och där är det viktigt att man lyfter per enhet, och lyfter vidare till skyddskommittén och att vi jobbar med de vägar vi har för arbetsmiljöförbättringar.
Huvudskyddsombudet är inkopplade i ärendet, något Anna-Lena Andersson välkomnar.
– Det är viktigt att det kommer upp där tänker jag, så att man tar det vidare den vägen också givetvis. Det är ju där vi jobbar med arbetsmiljöfrågorna. Så det välkomnar jag att man lyfter det den vägen också.