Det är Miljövecka i Kalix och ett inslag under veckan är bjudfika på Ica hjärtat supermarket.
Åsa Andersson Ulvede driver företaget Arctic treats som för en tid sedan anställt Eva Söderlund.
– Jag läser en kurs, ”En hållbar värld”, på distans vid Älvsbyns folkhögskola. I mitt fördjupningsarbete har jag valt att fokusera på Agenda 2030 och då särskilt målet om att minska matsvinnet, säger Åsa Andersson Ulvede som vill inspirera andra till att ta vara på svinnet hemma.
– Bananer som är bruna kan du göra bananchips av, eller använda i en smoothie tillsammans med annan frukt, bär eller grönsaker som håller på att bli för gamla. Några vindruvor i förpackningen kanske är dåliga, använd de som inte är det i en fruktsallad. Ta hand om matrester – gör en plockmåltid, använd dem i en gryta med vad du har eller frys in.
Åsa Andersson Ulvede säger att intresset för dessa frågor väcktes när hon läste på universitetet, naturmiljö och turism, där ekologi också ingick.
– Vi bor på landet i Månsbyn och de rester inte hundarna äter får hönsen och det som de möjligen inte äter hamnar i komposten.
Monika Sundqvist, Rolf Brännström och Birgitta Holmberg stannar till vid svinncaféet.
De säger att de tar vara på svinnet, men att de säkert kan bli bättre på det.
– Jättegott, säger Monika Sundqvist om äppelkakan.
– Svinncafé är ett otroligt bra initiativ, säger Rolf Brännström med medhåll av Birgitta Holmberg.